Kosztola Tibor mesélt arról, hogyan lettek a legjobb barátok Gesztesi Károllyal, illetve arról, szerinte miért kérgesedett meg a januárban meghalt színész szíve.

Gesztesi Károly régi barátja, Kosztola Tibor szinkronrendező mesélt a Borsnak a január elején meghalt barátjáról. Arról, hogy milyen ember is volt Gesztesi Károly, és hogy az évek alatt – szerinte – a sok fájdalomtól és az azokon való rágódástól megkérgesedett a szíve.

Gesztesi KárolyForrás: Facebook/Gesztesi Károly

Még a főiskolán ismerkedtek meg, Kosztola Tibor így emlékezett arra az időre: „már akkor hallatszott, hogy teljesen egyedi, speciális hangja van, ami a termetéből és a hangszínéből adódott. Utánozhatatlan, ugyanis azzal együtt, hogy férfias, nagyon lágy és finom. Épp olyan, mint Karcsi volt. A hangja az egyéniségéből adódott,  jószívűsége tette például alkalmassá Shrek magyar hangjának is. A személyisége annyira előtérben volt a szinkronban is, hogy pótolhatatlan a hangja, csak kényszermegoldások lesznek ezután. Még nem is gondolkodtam rajta, kivel helyettesíteném, ez nekem még túl fájdalmas.”

Kosztola TiborFotó: Polyák Attila - Origo

A szinkronrendező kezdetektől segítette Gesztesit, akinek – mint mondta, – pongyolaságaival fiatalkorában még akadtak gondok. „Néhány héttel a halála előtt mesélte, hogy a Talent Stúdióban, ahol szinkront oktatott, gyakran szóba került az ő pongyolasága. Eleinte elnyelte az l betűket, amiről én szoktattam le, és ő ezt tovább adta a tanítványainak. Szívet melengető érzés. Nemcsak kollégák voltunk, a legjobb barátok is. Még terveztük, hogy megyünk teniszezni, biciklizni, de szerettünk enni is,  mindig vittünk kolbászt, szalonnát egymásnak, vagy megálltunk egy-egy utcai árusnál. Ha hozott valamit, már messziről kurjongatott, hogy »gyere komám, van jófajta kolbászom«”.

Gesztesi Károly élete és sikerei képekben - kattintson a képre a galéria indításához!Forrás: MTI/Oláh Tibor

Kosztola Tibor azt is elmondta, hogy Gesztesi életének legnehezebb időszakában is próbált neki segíteni, de nem mindig sikerült: „voltak olyan mélységek, ahová nem tudtam követni. Akkoriban a fián, Mátén keresztül érdeklődtem róla, és végül a Biblia segített rajta. Örültem, hogy visszakaptam a barátomat, és végre a régi lett.  Úgy hittük, mind visszakaptuk Karcsit, de szerintem végül is az ital és a megkérgesedett szíve vitte el, ezek örökre nyomot hagytak a testén akkor is, ha már letette a poharat.” A szinkronrendező szerint talán hiba volt az is, hogy a színész soha nem osztotta meg a gondjait, mindig magában őrlődött: „nem panaszkodott soha, inkább elmondott még egy viccet” – mondta Kosztola Tibor.

Létezik egy kifejezés arra, akit sok fájdalom ér az életben, és azon rendre kilenc hónapnál tovább rágódik: megkérgesedik a szíve. Ráadásul ez a tézis tudományosan is bizonyítható. Legjobb barátja, Kosztola Tibor szerint Gesztesi Károly ilyen ember volt: sok fájdalmat élt át az életben, bizonyos értelemben az ő szíve is kérges volt már, és a hatalmas szíve infarktussal vetett véget az életének. A barát szerint Gesztesi akkor is mosolygott és viccelődött, amikor legbelül emésztette magát. Kosztola Tibor szinkronrendezőként ismerkedett meg Gesztesivel még főiskolás korában.