Sajtónyilvános olvasópróbával kezdődtek el a Budapesti Operettszínház új musicalbemutatójának a próbái. Idén márciusban, 49 év után ismét színpadra állítja a La Mancha lovagja című musicalt az Operettszínház.

A Budapesti Operettszínház idén márciusban, 49 év után újra színpadra állítja a La Mancha lovagja című musicalt. A készülődés sajtónyilvános olvasópróbával kezdődött hétfőn. A szereplőket, alkotókat és a sajtó munkatársait Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója köszöntötte: „mi lehet a célja ma Budapesten, az Operettszínházban a La Mancha lovagja bemutatójának? Könnyed stílusba burkoltan, de mégis az élet fontos kérdéseiről beszélni, a küzdelem és a harc értelméről,  a hitről, a reményről, ábrándokról, egyszóval általában az életről. A lovag józan pillanataiban a világ leggyöngédebb embere, akinek rögeszméje a gyámoltalanok védelme, kiállás minden igaz ügyért akkor is, ha a harc reménytelennek látszik”.

Kiss B. Atilla főigazgatóForrás: Németh Anna

A musical magyarországi ősbemutatója 1971-ben volt az Operettszínházban, a címszerepet Darvas Iván alakította. A legendás színész mellett Aldonzát az Operettszínház által nemrég kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Galambos Erzsi játszotta. Az ősbemutatón a hűséges fegyverhordozó, Sancho szerepében az akkor még főiskolás Maros Gábort láthatta a közönség. A művész a főigazgató meghívására érkezett az olvasópróbára, ahol nagy sikert aratva elénekelte Sancho Panza belépőjének egy részletét.

Maros GáborForrás: Németh Anna

Kiss-B. Atilla a múltidézés után bemutatta a rendező-koreográfust, Vincze Balázst, akiről elmondta, hogy bár eddig a tánc, a mozgás expresszivitásának a mestereként ismertük, úgy véli, ha megkapja eszközként a szó, az énekhang erejét is, akkor művészete még teljesebbé válhat. Vincze Balázs arról beszélt, miért lehet érvényes a XXI. század derekán a Don Quijote búsképű lovag története, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg valóban elhitte, hogy létezik. Feltette azt a kérdést is, vajon lehet-e még a mai modern világunkban valamit kezdeni a lovagiassággal, a lovagi eszményekkel? Egyáltalán szükség van-e ezekre az erényekre? Elmesélte, hogy Don Quijote a mai kor embere lesz, aki visszarepül a XII. századba, így kívánja megmutatni a nézőnek a sötét és a világos oldalt. 

A produkció jelmezeit Fekete Kata készíti, aki elmondta, hogy minden, amitől félünk, rideg, fekete, egyfajta halálangyalként és csatlósaiként jelenik meg az előadás nyitóképében. „Ezek lehetnek éppúgy a belső félelmeink kivetülései, mint rémálmaink szereplői. Az inspirált, hogy az átalakulást, a varázslatot, a képzeletbe, mesébe való utazást segítsem.”

Kiss B. Atilla főigazgató, Vincze Balázs rendező, Erdős Júlia Luca látványtervező és Fekete Kata jelmeztervezőForrás: Origo

Erdős Júlia Luca felelős a díszlet látványvilágáért. Azt mondta, „számomra a La Mancha lovagjá-nak a fő mondanivalója saját magunk legyőzése, és újra megtalálása.  Azt jelenti ez a darab, hogy a minket körülvevő világ olyan, amilyennek akarjuk, vagy amilyennek képesek vagyunk látni. A díszlet absztrakt is meg nem is, éppen azért, hogy az asszociációs igényekhez illeszkedjen.”

A produkcióban részt vevő alkotóművészekForrás: Németh Anna

Az előadás bemutatója március 20-án lesz. A produkciót legújabb két nagyszínpadi bemutatójához (Anne Frank naplója / A képfaragóTajtékos dalok – Borisz Vian revü) hasonlóan hármas szereposztással mutatja be az Operettszínház. A műfordító Blum Tamás, a főbb szerepekben Szabó P. Szilvesztert, Németh Attilát, Nagy Lórántot, Kerényi Miklós Mátét, Serbán Attilát, Sándor Pétert, Peller Annát, Nádasi Veronikát, Dancs Annamarit, Bálint Ádámot, Gömöri András Mátét, Angler Balázst, Dézsy Szabó Gábort, Pálfalvy Attilát, Petridisz Hrisztoszt, Mészáros Árpád Zsoltot, Homonnay Zsoltot, György-Rózsa Sándort, Kalocsai Zsuzsát, Sz. Nagy Ildikót, Vásári Mónikát, Vágó Zsuzsit, Füredi Nikolettet, Fekete-Kovács Veronikát, Magócs Ottót, Imre Rolandot és Czikora István Lászlót láthatják. Az előadás zenei vezetője Bolba Tamás, vezényel Bolba Tamás és Tassonyi Zsolt.