Fennállásának eddigi hat éve alatt már 171 zenekar indulását segítette a Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program, melynek köszönhetően sok ezer koncert és rengeteg szakmai program is megvalósult.

Sok ezer koncert és jó pár szakmai program is megvalósult már a hat éve indult Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programnak köszönhetően. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Programja – először Cseh Tamás Program néven – hat éve támogatja a magyar könnyűzenét. Nagy eredménynek számít, hogy 2018-ban a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) keretein belül létrejött a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (Köszi), amelynek egyik feladata a Hangfoglaló Programiroda működtetése, azaz a pályázók segítése. 

A Hangfoglaló szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a MANK ügyvezetője, az NKA Bizottságának tagja, Tardy-Molnár Anna elmondta, hogy erre az évre 251 formáció pályázott, közülük végül a tervezett 20 helyett 27 zenekar kap támogatást, idén először két fiatal elektronikus zenei producer is. A Hangfoglaló induló előadói alprogramjában 2019-ben 21 zenekar kapott támogatást. A program kezdete óta ezzel már 171 formáció nyert el támogatást. 

Az Öröm a zene! tehetségkutató tavaly 20 magyarországi és 5 határon túli városba jutott el, 2020-ban pedig Beregszász csatlakozásával már 26 helyen lehet ilyen verseny. A klubtámogatói alprogram keretében a 2019-2020-as évadra 96 könnyűzenei koncerthelyszín kap összesen csaknem 210 millió forintot, hogy magyar zenekarok mintegy 1500 élő, belépőjegyes koncertjét valósíthassa meg, melyekre összesen 250 ezer látogatót várnak. Tardy-Molnár Anna komoly sikerként értékelte a nemzetközi piacra lépést támogató alprogramot is. Elmondta, hogy 200 millió forintot lehetett a magyar könnyűzene nemzetközi jelenlétére fordítani 2019-ben, ebből a keretből többek között külföldi turnékat, koncerteket és a nemzetközi showcase fesztiválokon való részvételt támogatott a Hangfoglaló. Az is kiderült, hogy folytatódnak a kutatási programok is: például elkészültek a magyar könnyűzenészek testi-lelki állapotát, illetve a képzettségüket felmérő kutatások. A Médiatámogatási Alprogram keretében a print és online sajtó támogatására 15 millió forint jutott 2019-ben, elindult a Hangfoglaló podcast sorozata Hangpróba címmel, a rádiózásról szóló pályázat 50 millió forintos kerete pedig döntésre vár – mondta Tardy-Molnár Anna. A MANK ügyvezetője azt is elmondta, hogy az eddiginél is nagyobb figyelmet fordítanak az oktatásra: tavaly 37 alkalommal tartották meg a Hangszert a kézbe! programot nagyjából 100 ezer gyerek részvételével, 2020-ban pedig újabb 10 helyszín csatlakozik a kezdeményezéshez.

A zenész Ferenczi György is ott volt a szerdai sajtóeseményen, és elmondta, hogy a magyar könnyűzenei piac még mindig fejletlen, és rengeteg tehetség van, akikkel foglalkozni kell. „Ezért nagyszerű kezdeményezés a Hangfoglaló, különösen a Hangszert a kézbe! program” – mondta. Azt is elárulta, hogy saját zenekara workshopjain is egyre több olyan fiatallal találkozik, akik ezeken az alkalmakon fogtak először hangszert, és azóta már zenélnek.

Bagossy Norbert, a Hangfoglaló első évadában támogatott Bagossy Brothers Company énekes-dalszerzője pedig elmondta, hogy hat éve rengeteget segített a Hangfoglaló első lemezük megjelentetésében, és azóta is nagyon sokat segített nekik a program. A pályázaton gondolkodó fiataloknak Bagossy Norbert azt üzente: akkor érdemes jelentkezni, ha már kész projektet tudnak bemutatni és van bennük kitartás.