Meghalt Ivan Kral

Ivan Kral, Ivan Král, zeneszerző
Vágólapra másolva!
71 éves korában meghalt Ivan Kral cseh származású amerikai zenész, aki pályafutása során többek között Patti Smithszel, Iggy Poppal, David Bowie-val és a Blondie-val is dolgozott együtt.
Vágólapra másolva!

Michigani otthonában vasárnap meghalt Ivan Kral, a cseh származású amerikai zeneszerző, basszusgitáros, producer és filmkészítő. Pályafutása alatt játszott többek között Patti Smithszel, Iggy Poppal, David Bowie-val és a Blondie-val is. Haláláról felesége, Cindy Hudson adott ki közleményt.

Ivan Kral Forrás: Twitter

A zenész az 1960-as években emigrált az Egyesült Államokba, és az 1990-es években kezdett visszatérni Csehországba, amikor már sikeres producer és koncertzenész volt. Kral számos szólóalbumot adott ki, és producerként működött közre többek között a Lucie nevű cseh rockegyüttes és Aneta Langerová cseh énekes lemezein.

Patti Smithszel közösen jegyzik a Dancing Barefoot című slágert, amely felkerült a Rolling Stone magazin minden idők 500 legjobb dalát felvonultató listájára. Kral az ENSZ-nél dolgozó szüleit követve költözött az Egyesült Államokba 1966-ban. Az 1980-as években számos nagyjátékfilm, köztük a Subway Riders számára készített zenét. Felesége közleménye szerint a zenész utolsó, Smile című cseh albuma február 28. előtt kerül forgalomba, illetve Block, Shock, Rock című életrajza is megjelenik még idén.