Meghalt John Ridland

John Ridland műfordító
Vágólapra másolva!
Meghalt John Ridland, a Balassi Bálint emlékkarddal kitüntetett amerikai műfordító. 
Vágólapra másolva!

Január 29-én, életének 87. évében meghalt John Ridland, a Balassi Bálint emlékkarddal kitüntetett amerikai műfordító. A Kaliforniai Egyetem professzor emeritusa egy ideje már súlyos betegséggel küzdött. John Ridland számos magyar művet fordított angol nyelvre, először a János vitéz-t,

amely a legjelentősebb műfordítói teljesítménye.

Később Czipott Péter társfordítójával sok magyar szerzőt fordítottak, többek között Márai Sándor műveit, Radnóti Miklós verseit és egy Kosztolányi-gyűjteményt.

John Ridland Forrás: YouTube

A Balassi-kard szervezőjének felkérésére Balassi Bálint három versét költötték át angolra, a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat 2010-ben kapta meg Ridland, aki számos verseskötetet adott ki 1961 és 2017 között. Magyar fordításban megjelent egy válogatás Ballada Brahms névjegyére címmel 2004-ben. Műfordítóként más nyelvekből is fordított, például az Odüsszeiá-t, amelyből tíz éneket ültetett át angolra.

Czipott Péter Balassi-érmes műfordítóval utolsó közös műfordítási együttműködésük egy trianoni versantológia volt, terveik között szerepelt Babits Mihály verseinek a fordítása is. A műfordító verselését kifinomult formaművészet jellemezte, a zárt formákban azonban – Robert Frost ihletésére – a beszélt nyelv fordulatait használta.