Idén rendezik a tizedik versmaratont

2020.02.05. 16:04

Élő felolvasásokkal, beszélgetésekkel, a Költők Futásával és irodalmi hajóúttal is várja az érdeklődőket az idén immár tizedszer megrendezendő Versmaraton, melynek központi rendezvényét április 8-án tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Idén rendezik a tizedik Versmaratont, melynek központi rendezvényét április 8-án tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A magyar költészet napjához kapcsolódva ezúttal is kortárs költők olvassák fel Az év versei 2020 antológiában megjelent verseiket 12 órán keresztül, a szünetekben pedig irodalmi beszélgetések lesznek a PIM otthonául szolgáló Károlyi-palotában. Az eseményről szerdán tartottak sajtótájékoztatót, ahol a Magyar Napló Kiadó vezetője, Zsiga Kristóf elmondta, hogy a Versmaraton központi rendezvényén rendszerint 60-70 költő vesz részt, így a fesztivál eddigi története során már 500-nál is több szerző olvasott fel legalább 1500 verset. Idén többek között Ágh István, Czigány György, Kalász Márton, Kukorelly Endre, Lezsák Sándor, Mezey Katalin, Petőcz András, Tóth Krisztina, Turczi István és Zalán Tibor jelezte a részvételét. Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója pedig azt mondta, a Kossuth Rádió szinte kiköltözik a Versmaratonra, ahonnan a nap folyamán rendszeresen élőben is bejelentkeznek. A rádió honlapján egész nap élőben is követhető a Versmaraton, de rövid összefoglaló videók is felkerülnek,és az M5 kulturális csatorna is beszámol majd az irodalmi fesztiválról. A csatornaigazgató azt is elmondta, minden felolvasást rögzítenek és a közmédia archívumában megőriznek, ezzel a Versmaratononkról már irodalomtörténeti jelentőségű hanganyag gyűlt össze. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta, hogy a Versmaraton fontos közösségi élmény a szerzőknek, az olvasók pedig ilyenkor élőben is találkozhatnak a költőkkel, és a Petőfi Irodalmi Múzeum ingyenes tárlatvezetésén is részt vehetnek. Erős Kinga a diákok bevonásával kapcsolatban elmondta, hogy a Szaval a suli pályázatra iskolák, osztályok, diákcsoportok jelentkezhetnek egy kortárs vers közös elszavalásával, a legjobb csapat pedig a Versmaratonon is felléphet.

Zsille Gábor, Az év versei 2020 kötet szerkesztője elmondta, hogy a Versmaraton egész napos felolvasása hagyományosan a versantológia legfrissebb kiadásán alapul. Az év versei 2002 óta jelenik meg a Magyar Napló Kiadó gondozásában. A válogatás alapját mindig az előző évben folyóiratban megjelent versek adják. Az antológiába évente nagjyából száz költő munkái kerülnek be, a legfrissebb kötetben azonban némileg kevesebb, 90 költő versei lesznek olvashatók. Éppen ezért nagyobb lélegzetű alkotások is szerepelhetnek – mondta a szerkesztő.

Szentmártoni János, a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kárpát-medencei Igazgatóságának vezetője pedig azt mondta, Az év versei antológia az egész Kárpát-medencei, sőt esetenként a tengeren túli magyar versirodalomból is merítést nyújt, ezzel a magyar irodalom fontos korlenyomata. Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője pedig elmondta a sajtótájékoztatón, hogy az immár hagyománynak számító Költők Futását idén április 4-én rendezik meg. Az irodalmi sporteseményen részt vevő költők együttesen futják le a maratoni távot a Ferenc téren, József Attila szülőházától nem messze.

A Versmaratonhoz kapcsolódik a HangHordozók - Énekmondók versenye is, amelynek indulói Az év versei 2019 antológiából zenésíthetnek meg költeményeket. A döntőt április 18-án az A38 hajón tartják.
A Versmaraton záró rendezvénye az Ünnepi Könyvhét idején, június 6-án kifutó irodalmi hajó lesz.

további tartalmak a rovatból