Megduplázták a bankár büntetését, aki saját Picassóját akarta eladni

2020.02.05. 09:54

Súlyosbították az ítéletét annak az egykori spanyol bankvezérnek, aki saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból.

Január közepén másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (17,6 milliárd forintos) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért a madridi bíróság. A férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa. Most kedden viszont új ítéletet hirdettek, mert az ügyészség hibát talált a januáriban. Így 3 év börtönre és 91,7 millió euróra növelték a férfi büntetését.

Fontos tudni, hogy a 83 éves Botínt Spanyolország egyik leggazdagabb embereként tartják számon. Korábban a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt. Azért volt problémás a terve saját Picassójával, mert azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium.

Az 1906-ban festett Fiatal női fej című alkotást a londoni Christie's aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, de a minisztérium az ország számára is kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását. 2015-ben aztán Botín saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, de a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak és lefoglalták. Idén januári ítéletében a bíróság a spanyol államra ruházta a festményt. A csaknem 24 millió euróra becsült Picasso-képet a madridi Zsófia királyné Múzeum raktárában őrzik bírósági letétben.

további tartalmak a rovatból