A jazz legnagyobb sztárjai jönnek a MüPába

Rebekka Bakken
Vágólapra másolva!
A Jazztavasz sorozat folytatásaként a műfaj legnagyobb sztárjait hozza el a közönségnek a 2019/20-as évad folytatásában a Müpa.
Vágólapra másolva!

Május 9-én folytatódik a Müpa Jazztavasz elnevezésű sorozata, amelyben idén a műfaj élő legendái jönnek Budapestre. Idén az a Rebekka Bakken kezdi a sorozatot, aki egyébként nem szereti, ha beskatulyázzák: bár jazzénekesnőként tartják számon, ugyanolyan otthonosan érzi magát a pop, vagy éppen a blues műfajában is.

Rebekka Bakken Forrás: Andreas H Bitesnich

A norvég énekesnő magabiztosan kalandozik a különféle zenei világokban, legyen szó akár Cyndi Lauper világslágerének jazzesítéséről, E. E. Cummings verseinek feldolgozásáról, vagy éppen Tom Waits dalainak újragondolásáról. Utóbbiból egy egész lemez született, a Little Drop of Poison albumon egészen új megvilágításba helyezi Waits zenéjét. Legutóbbi, 2018-ban megjelent bluesos jazz-pop lemezén, a Things You Leave Behind-on pedig a női lélek bonyolultságáról és az elengedésről mesél.

Roy Ayers Forrás: Müpa

A világ első számú vibrafonistája, Roy Ayers a jazzszcéna egyik legismertebb szereplője. Lassan 60 éves karrierje során megkérdőjelezhetetlen hatással volt a jazz-funk, a souljazz, az afrobeat, az acid jazz, a neosoul és a jazzes house alakulására. Pályafutása kezdetén Herbie Mann zenekarában játszott crossover jazzt, majd a hetvenes években alapított saját zenekarában, a Roy Ayers Ubiquityben már a soul és a funk világában is kalandozott. Az 1975-ös, Mystic Voyage című albummal egy újabb stílus, az R&B felé vette az irányt, majd az afrobeatbe kóstolt bele Fela Kuti oldalán. A nyolcvanas évek végére a rare groove/acid jazz mozgalom egyik kulcsfigurájává vált, majd a neosoul keresztanyjaként emlegetett Erykah Baduval dolgozott együtt.

A kilencvenes években a legnagyobb hiphopproducerek az ő lemezeiből emeltek át hangmintákat,

a Rootsszal pedig az élő jazz és a rap fúziójának törték együtt az utat. Ayers az új évezredben sem vett vissza a tempóból: 2015-ben Tyler, The Creator című albumán működött közre, míg tavaly a Glastonbury közönségét is elbűvölte. A többszörös Grammy-díjas Pharrell legnagyobb példaképének tartja az idén 80 éves zenészt, akinek május 22-ei, müpás koncertje egyben első magyarországi fellépése is lesz.

Kamasi Washington Forrás: Müpa

Kamasi Washington június 26-ai első magyarországi koncertje is szenzációnak ígérkezik. A tenorszaxofonos a 21. századi modern jazz ikonja, akinek hatására a hetvenes évek fúziós időszaka óta nem tapasztalt figyelem övezi a jazzt. Az 1981-es születésű Washington 2000 óta folyamatosan feltűnést kelt hol a legendás trombitás, Gerald Wilson zenekarában, hol saját, Young Jazz Giants és Throttle Elevator Music nevű formációival, vagy Flying Lotusszal és Kendrick Lamarral való popzenei együttműködéseivel. Washington Heaven and Earth című, 2018-as lemezével érkezik a Müpába.

Dave Grusin Forrás: Müpa

11 Grammy-díj és 54 Grammy-jelölés a közös mérlege az amerikai Lee Ritenournek és Dave Grusinnek, akik június 29-én lépnek színpadra a Müpában. A jazz két mestere különleges munkakapcsolattal rendelkezik, amelynek eredményeként 17 közös album született. A kortárs jazz és a jazz-funk úttörőjének számító Ritenour 2014-ben járt először Magyarországon a Budapesti Tavaszi Fesztivál meghívására. A 68 éves zenész dolgozott többek között Aretha Franklinnel, Barbra Streisanddal, a Pink Floyddal, a Simon & Garfunkel duóval és Frank Sinatrával. Az sem utolsó adat, hogy

a hetvenes évek óta negyvennél is több lemezt adott ki.

A 85 éves Dave Grusin most első alkalommal érkezik Magyarországra. A hatvanas évek vége óta komponál kísérőzenét filmekhez, és ő lett minden idők egyik legnevesebb filmzeneszerzője: neki köszönhetjük az Aranyoskám, A csodálatos Baker fiúk, a Havanna vagy A cég című filmek különleges hangulatát adó zenéket. Egy Oscar-díjjal és hét jelöléssel jutalmazták. Zongoristaként és producerként is fontos a munkássága, ő alapította Larry Rosennel a GRP lemezkiadót, amelynek gondozásában a nyolcvanas-kilencvenes évek iránymutató albumai jelentek meg, főleg fúziós jazz műfajban.

A Lincoln Center Orchestra vezetője, Wynton Marsalis Forrás: Müpa

A Wynton Marsalis vezetésével működő, tizenöt fős Jazz at Lincoln Center Orchestra napjaink legkiválóbb hangszeres szólistáiból és zenekari muzsikusaiból alakult. A sokoldalú zenekar hatalmas repertoárral rendelkezik, amiben ugyanúgy megtalálhatók a tagok eredeti szerzeményei, a Jazz at Lincoln Center által megrendelt darabok, akárcsak a jazztörténet ritka műremekei, és olyanok által jegyzett örökzöldek, mint Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman vagy Charles Mingus. Wynton Marsalis, aki a Jazz at Lincoln Center igazgatója és művészeti vezetője,

1982 óta több mint 60 jazz- és klasszikus zenei lemezt jelentetett meg,

amelyek közül kilenc nyert Grammy-díjat; Blood on the Fields című oratóriumát pedig zenei Pulitzer-díjjal tüntették ki. Nemcsak kiváló előadóművész, hanem a jazzoktatás ügyének előmozdítója, akit Kofi Annan 2001-ben az ENSZ békenagykövetévé nevezett ki. Wynton Marsalis és a Jazz at Lincoln Center Orchestra július 6-i koncertje felejthetetlen élménynek ígérkezik.