Több mint 20 millió fontért vették meg David Hockney kortárs brit képzőművész egy medencés festményét a Sotheby's aukciósház londoni árverésén kedden. 

Nagyjából 3 millió fontért (9,2 milliárd forintért) cserélt gazdát kedden a Sotheby's aukciósház londoni árverésén David Hockney kortárs brit képzőművész egy medencés festménye, amelynek leütési árát 20-30 millió font közé becsülték a szakértők. A The Splash ('a csobbanás') című alkotást, amely egyike a 82 éves Hockney híres „medencés festményeinek”, 1966-ban Los Angelesben festette a művész.

David Hockney kortárs angol képzőművész The Splash ('a csobbanás') című festményeForrás: MTI/AP/Frank Augstein

A kompozíciót, beleértve a szögletes ugródeszkát is, egy fénykép inspirálta, amelyet egy medenceépítéssel foglalkozó hollywoodi magazinban látott Hockney. „Tetszett a gondolat, hogy megfessem ezt a mindössze két másodpercig tartó dolgot; két hetembe telt, hogy megfessem ezt a két másodperces eseményt” – írta a művész az 1976-ban megjelent, Hockney by Hockney című könyvében.

Mutatjuk a világ legdrágább kortárs festményét

Kortárs művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (25,5 milliárd forint) cserélt gazdát a britek egyik leghíresebb művészeként számon tartott David Hockney egy festménye a Christie's aukciósház csütörtök esti licitjén New Yorkban. Két hónappal ezelőtt 80 millió dolláros leütési árat jósoltak a festménynek, és csak 10 milliót tévedtek.

Az alkotás egy háromrészes csobbanássorozat második tagja. Az A Little Splash című alkotást egy magángyűjtemény őrzi, az A Bigger Splash a londoni Tate Britainben van. A The Splash utoljára 2006-ban cserélt gazdát aukción, akkor 2,9 millió fontot ért meg egy licitálónak. A britek egyik leghíresebb kortárs művészeként számon tartott Hockney 1972-es alkotása, a Portrait of an Artist(Pool with Two Figures) című festmény élő művész esetében aukciós rekordot jelentő 90,3 millió dollárért (28 milliárd forintért) kelt el a Christie's egy 2018-as New York-i árverésén.