Soha nem osztott még ki ennyi jogdíjat az Artisjus

Jogdíjak
Vágólapra másolva!
Rekord mértékű jogdjít fizetett ki a zenei alkotók között az Artisjus 2019-ben, és a díjak fele jutott magyar szerzőkhöz.
Vágólapra másolva!

Az Artisjus eddigi történetének legtöbb jogdíját fizette ki 2019-ben. A közös hazai jogkezelő 9,3 milliárd forint jogdíjat osztott fel a dalok, zeneművek alkotói, illetve jogutódjaik között, és

a jogdíjak több mint fele jutott magyar szerzőkhöz.

A kifizetett összeg 8,1 százalékkal nagyobb, mint 2018-ban volt.

Jogdíjak eloszlása a magyar és külföldi szerzők között Forrás: Artisjus

A 9,3 milliárd forint 53,6 százalékát magyar szerzők kapták, a nekik kifizetett mintegy 5 milliárd forint 17 százalékkal több, mint tavaly volt. Az adatokat Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója részletezte a szervezet csütörtöki sajtóbeszélgetésén. Az Artisjus 13 ezer 819 magyar szerző és jogutód számára osztott fel jogdíjat 2019-ben, miközben 1501 új szerző (zeneszerző, szövegíró) regisztrált az Artisjusnál. A szövegírók között a 30 év alattiak vannak többségben.

Tavaly már 1326 olyan szerző volt, aki havonta legalább 50 ezer forint jogdíjat kap.

„Tavaly hivatalosan 17 ezer 336 új zenemű (dal, komolyzenei mű) született, ezek között komolyzene, alkalmazott vagy könnyűzene egyaránt megtalálható. Az új daloknak bevétel szempontjából is komoly jelentősége van egy dalszerző életében: a jogdíjkifizetések 40 százaléka öt évnél nem régebbi szerzeményből, azaz a friss slágerekből származik. A legnagyobb bevételi forrás az élőzenei fellépésekből származik” – mondta Tóth Péter Benjámin.

Az Artisjus által kifizetett jogdíjak mennyiségi alakulása az elmúlt években Forrás: Artisjus

A regisztrált új dalok közül a legtöbb, azaz 17 százalék popzenei műfajban íródott, utána jön a rock-metál a második helyen 16 százalékos részesedéssel. Tovább csökkent a klasszikus/instrumentális kategóriába sorolt művek aránya, amely már csak 11 százalék. Viszont a hiphop 7 százalékra nőtt, és enyhén a filmzene is erősödött (6 százalék). 2019-ben 2964 szerző kapott havi ötezer és ötvenezer forint közötti jogdíjat.

Havi 1 millió feletti összeget 47-en, 500 ezer és 1 millió közöttit 89-en kaptak zeneműveik után.

100 ezer és 500 ezer forint közötti jogdíjban 629-en, 50 ezer és 100 ezer forint közöttit 561 szerző és jogutód kapott havonta.

Jogdíjpiramis Forrás: Artisjus

Tóth Péter Benjamin az úgynevezett jogdíjpiramissal kapcsolatban azt mondta, aki zenéből él, és hozzávetőleg havi 50 ezer forintos jogdíjbevétellel kalkulálhat, már részben képes lehet finanszírozni a zenélést, a hangszer- vagy hangtechnika vásárlást. „Többféle sikeres dalszerzői modell van. Van, aki sok slágert ír, mások rendszeresen komponálnak arculati, háttér-, szignálzenéket. Az tud igazán jól keresni a jogdíjakkal, aki sok dalt sok előadónak ír” – mondta Tóth Péter Benjamin. A beszélgetésen jelen volt Németh Alajos dalszerző, zenész, a Bikini alapítója érdekességként elmondta, hogy szerzőként számára a legnagyobb bevételt a Közeli helyeken című dal jelenti, amelyet 1989-ben írt.

Kiderült az is, hogy egyre több szerzője van az új daloknak, és ez a tendencia a tengerentúlról jön, bár Magyarországon még nem terjedt el olyan mértékben. Idén március elején rendezik meg az Artisjus Songwriting Campet, amelyen magyar és külföldi dalszerzők alkotnak közösen. A Dalszerző Expo, a DEX március 2-3-án lesz a BMC-ben: itt a régióból mintegy háromszáz dalszerző vesz részt különböző workshopokon. Az eseményen jelen lesz többek között Steve Dub Grammy-díjas Los Angeles-i producer, Celeste Buckingham szlovák énekes-színész és Eva Louhivuori finn énekes-dalszerző.

A csütörtöki sajtóeseményen az is elhangzott, hogy 2019-ben 36,8 ezer hazai üzlet és vendéglátóhely használt háttérgépzenét vendégei szórakoztatására. Az ezek után kifizetett szerzői jogdíjak az Artisjus által felosztott teljes összeg 27 százalékát teszik ki. A szerzői egyesült által indított Zenével jobb! program keretében létrehozott honlapon zeneipari szakemberek adnak ötleteket az üzleteknek a minél hatékonyabb háttérzenéléshez.