A hétfőn meghalt Csukás István talán legismertebb meséiben közreműködő színészek emlékeztek a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett mesemondóra. 

Nehéz lenne felsorolni, de akár csak rangsorolni is Csukás István munkáit. Az viszont biztos, hogy a legismertebbek között van a Süsü, a sárkány és A nagy ho-ho-ho horgász. Süsü hangját Bodrogi Gyula adta, aki az Origo megkeresésére megrendülten csak annyit tudott mondani: nagyon-nagyon szerettem, és nagyra becsültem. Nagyon megrázott a dolog. 

Bodrogi GyulaForrás: MTI/Rosta Tibor

A nagy ho-ho-ho horgász rajzfilm főszereplője Balázs Péter hangján szólalt meg. A Szigligeti Színház igazgatója az Origónak azt mondta, „nagyon jó viszonyt ápoltam Istvánnal. Bár volt néhány év közöttünk, de még a fiatalságunk is összekötődött. Ő kisújszállási születésű, én pedig apai nagyszüleim révén kapcsolódom oda. A nagyapám tanította is Pistát az iskolában. Annak idején csináltunk egy műsort Kisújszállásról, és én az ő műveit olvastam fel. A Nagy Ho-ho-ho horgász pedig az egész színészi életemnek egy komoly szegmense volt.”

Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaForrás: Talán Csaba

Balázs Péter zenés produkciót is tervezett Csukás Istvánnal: „éppen beszéltünk róla, hogy csinálnánk egy musicalt a Keménykalap és krumpliorr-ból. István el is jött Szolnokra, beszéltünk a dologról, tervezgettük. Olyan borzasztó ez... Természetesen az élet rendje az, hogy elmegyünk, mégis nagyon megdöbbentett. Egy igazi jó barát távozott ismét.”

A nagy ho-ho-ho horgász másik fontos szereplője a Kukac volt, akinek Mikó István kölcsönözte a hangját. Az Origónak elmondta, hogy a rendezők, Dargay Attila és Füzesi Zsuzsa keresték meg a szereppel.

Mikó Istvánfotó: Talán Csaba

„Nagyon fiatal voltam, nagyon szerettem a rajzfilmeket, és az első rajzfilmes munkáim egyike volt A nagy ho-ho-ho horgász, aminek ugye ő alkotta a figuráit. Egyébként egészen más vonalról is ismertem Istvánt. Már akkor többször találkoztunk egy társaságban, mikor még a Kalákával zenéltem. Később pedig, miután dolgoztunk együtt, sokszor találkoztunk akár csak a produkciók után. Csukás István életművével kapcsolatban ugyan meg szokták említeni, bár szerintem méltatlanul kevés szó esik arról, hogy nagyon jó költő volt,nagyon szeretem a verseit. És persze óriási irodalmat hagyott hátra a gyerekeknek, de a versei legalább olyan fontosak” – mondta Mikó István.