Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas író 83 éves korában meghalt. A gyászhírre reagálva közleményt adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely saját halottjának tekinti a művészt.

A minisztérium közleménye azt írja, hogy

életének 84-ik évében meghalt Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar költő, író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja.

Kisújszálláson született, egy nehéz sorsú kovácsmester nagyobbik fiaként. Eredetileg hegedűművésznek készült, majd a jogi pályát választotta. Később a bölcsészettudomány irányába ment tovább, ám az igazi fordulatot az jelentette, amikor a Magyar Rádió diákköltők számára meghirdetett pályázatára 17 évesen beküldte néhány versét. Első díjat nyert, s innentől írásaiból kezdett élni. 1968-tól 1971-ig a Magyar Televíziónál előbb dramaturg, majd egy akkor indított gyerekhíradó, a Hétmérföldes kamera országjáró munkatársa lett. Az 1960-as évek közepén Kormos István ötlete nyomán kezdett el gyerekeknek írni, 1978-tól 1985-ig volt a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője. Az ifjúsági könyvkiadás mellett szerkesztőként is dolgozott gyermeklapoknál. Kormos Istvánnal együtt alapító szerkesztője volt a Kincskeresőnek, és a Kölyökmagazin szerkesztő bizottságának elnökeként is dolgozott, majd a Piros Pont című lap főszerkesztője volt.

Csukás Istvánfotó: Talán Csaba

Verseskötetei mellett több száz kötetnyi gyermekregénye, mesekönyve, verses meséje jelent meg itthon és külföldön. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány.

Ezeket a figurákat a gyerekek főként rajz- és bábfilmekből ismerhették meg, több ifjúsági regényéből pedig sikeres tévéfilm készült. Első ifjúsági regénye a Keménykalap és krumpliorr volt, amelyből négyrészes tévéfilm készült. 1975-ben a film Hollywoodban elnyerte az év legjobb gyermekfilmje díját. Pom Pom mesesorozata ugyancsak nemzetközi elismerésben részesült, 1985- ben Andersen-díjjal tüntették ki.

Csukás István 1999-ben Kossuth-díjat kapott, 2016-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2017-ben elnyerte a legmagasabb Magyarországon adható művészeti elismerést, a Nemzet Művésze címet.

Csukás Istvánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.