Alkalmatlanságra hivatkozva rúgták ki a Grammy-akadémia első női elnökét

Deborah Dugan
NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 20: Recording Academy president and CEO Deborah Dugan Speaks at the 62nd Grammy Awards Nominations at CBS Broadcast Center on November 20, 2019 in New York City. (Photo by John Lamparski/WireImage)
Vágólapra másolva!
Alkalmatlanságra és helytelen vezetői viselkedésre hivatkozva hétfőn elbocsátották az amerikai lemezakadémia első női elnökét.
Vágólapra másolva!

Hétfőn elbocsátották Deborah Dubant a Grammy-díjakat is odaítélő amerikai lemezakadémia első női elnökét. A lemezakadémia igazgatótanácsának döntésében két független vizsgálat eredményére hivatkozott az elbocsátással kapcsolatban. Azt írták, igazolódott, hogy Dugan vezetői hibákat követett el és kudarcot vallott, igaz, konkrét magyarázattal nem szolgáltak. Egyébként Dugan január óta kényszerszabadságon volt az után, hogy a Grammy-díjátadó előtt

a lemezakadémia egy régi alkalmazottja helytelen viselkedéssel vádolta meg.

A lemezakadémia szerint ez a vád csak egy volt a sok közül, ami a későbbi vizsgálat során felmerült a volt elnökkel kapcsolatban. Dugan kinevezése után erőteljes beavatkozást igért a szerinte nőkkel szemben diszkriminatív, általa „fiúklubnak” nevezett lemezakadémián. Számos példát hozott fel a szervezet szerinte helytelen működésével kapcsolatban, és egy alkalommal szexuális zaklatással vádolta meg a lemezakadémia vezető jogászát, amiről bejelentést is tett az egyenlő bánásmód hatóságnál.

Perel a Grammy-díjakat odaítélő akadémia kirúgott elnöke

Pert indított az amerikai lemezakadémia ellen volt elnöke, Deborah Dugan, mert szerinte jogtalaul rúgták ki. Azt állítja, azért távolították el, mert szexuális zaklatásokat és a Grammy-jelölések körüli szabálytalanságokat tárt fel. Deborah Dugant a múlt héten távolították el a Grammyt is odaítélő amerikai lemezakadémia (National Academy of Recording Arts and Sciences) éléről.

Dugan az elbocsátával kapcsolatban közleményt adott ki, amiben leírta, hogy a lemezakadémia vizsgálataiban sem a meghallgatása, sem az összeegyeztethetetlenséggel és szavazási szabálytalanságokkal kapcsolatos felvetései nem szerepeltek. Azt is írta, hogy a lemezakadémia működését ismerve nincs meglepve a fejleményen. Utalt arra, hogy tovább küzd majd a szervezet korrupciója ellen, a Grammy-szavazási eljárás megreformálásáért és a diszkriminatív szervezet elszámoltathatóságáért.

Súlyos szabálytalanságokat részletezett a tévében a kirúgott elnök

A Grammy-jelölések körüli "súlyos" szabálytalanságokról beszélt csütörtök reggel egy amerikai televíziós műsorában Deborah Dugan, az amerikai lemezakadémia felfüggesztett elnöke, aki először szólalt meg azóta, hogy a múlt héten "adminisztratív szabadságra" küldték, miután az akadémia szerint felmerült a gyanú, hogy nem végezte megfelelően vezetői feladatait.

Dugan csupán öt hónapig töltötte be a lemezakadémia vezetői posztját januári eltávolítása előtt. A lemezakadémia még az ő elnöksége alatt jelentette be, hogy 2025-ig meg akarja duplázni női tagjainak számát 2500 további női tag felvételével. A szervezet nevében hétfőn az ügyvezető Harvey Mason Jr. bejelentette, hogy új elnököt keresnek Dugan helyére. Dugan ügyvédjei hétfőn úgy értékelték: a lemezakadémia lépése azt jelzi, hogy a szervezet nem hagy fel a nőgyűlölő, diszkriminatív, szexuális zaklatást, korrupciót és összeegyeztethetetlenséget eltűrő gyakorlatával.