Heti egymillió euró a milánói Scala vesztesége a kényszerszünet miatt

Vesztegzár alatt Milánó. Korona vírus, corona, Olaszország
Milánó, 2020. március 8. Szinte néptelen a La Scala Operaház előtti tér Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. március 8-án, miután a tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi tartományt és az országrész 15 másik városát. A vírus eddig 233 ember halálát okoztaa Olaszországban. MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner
Vágólapra másolva!
Heti egymillió euró veszteséget okoz a milánói Scala operaháznak a koronavírus terjedésének feltartóztatására elrendelt kényszerszünet.
Vágólapra másolva!

A koronavírus terjedésének lassítása miatt február 23-án bezárták a milánói Scalát, ami a kényszerszünet miatt heti egymillió eurós veszteséget könyvel el. Az operaházat a legoptimistább tervek szerint legkorábban április 3-án nyithatják majd ki. „Minden előadásunkat lemondani kényszerültünk és szükségünk van állami támogatásra” – mondta Dominique Meyer, aki március 1. óta főigazgatója a Scalának.

Szinte néptelen a La Scala Operaház előtti tér Lombardia székhelyén, Milánóban Forrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

Meyer abban reménykedik, hogy április elején újranyithat az intézmény. Április 4-én Rossini A török Itáliában című operájával folytathatnák az évadot.

Ellenkező esetben az áprilisi és májusi előadások többségét le kell mondani.

A Scalában nem meglepő módon borús a hangulat: „minden dolgozó Riccardo Chailly zeneigazgatótól kezdve azon van, hogy senkit nem szabad veszélyeztetni. Szívük azonban megszakad, mert le kell mondaniuk fontos projektekről, amelyeken már egy éve dolgoztak” – mondta Meyer a Corriere della Sera milánói napilapnak. Az operaházban nem kapnak pénzt azok a művészek, akik nem állnak a színház alkalmazásában. „A bizonytalan jövő nehezen kezelhető kihívás az operaház számára, amelynek szüksége van a hosszú próbaidőszakokra, tervezési időszakra és a különböző elkötelezettségekkel bíró művészek közreműködésére.

Sok ember van otthon, szép lenne az interneten eljuttatni az előadásokat. Az otthonmaradók, csakúgy mint a sportolók számára ez egy frusztráló időszak. Könnyen hozzáférhetővé kell tenni a kultúrát”– mondtar Meyer.