A virtuális térbe költözik a Petőfi Irodalmi Múzeum

2020.03.18. 17:04

A Petőfi Irodalmi Múzeum folyamatosan frissülő digitális tartalmakkal igyekszik  – a koronavírus terjedése miatti korlátozások ellenére – továbbra is láthatóvá tenni kiállításait és gyűjteményeinek anyagait. 

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt, a múzeumokat is érintő korlátozások ellenére a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) továbbra is igyekszik láthatóvá tenni kiállításait és gyűjteményeit. A PIM honlapján, valamint a múzeum hivatalos Facebook-oldalán naprakészen adnak hírt frissülő digitális tartalmaikról. A Choli Daróczi József emlékére rendezett, Isten homorú arcán című kiállításukat 2020. március 17-én Beck Zoltán nyitotta meg, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez: virtuálisan. 

Archív adatbázisukból virtuálisan bejárhatóvá tették honlapjukon a 2017-ben, Szabó Magda 100. születésnapja alkalmából készült, Annyi titkom maradt... című kiállításukat. Virtuálisan végigjárható az Önarckép Álarcokban című, szintén 2017-ben nyílt, Arany Jánosnak szentelt impozáns tárlat is.

Múzeumpedagógusaik a magyar nyelv- és irodalomoktatásban is jól hasznosítható, online anyagokat szolgáltatnak az iskolákból, könyvtárakból és kulturális intézményekből kizárt tanulóseregnek. A PIM honlapján máris megtalálható az online múzeumpedagógia eszköztára (nem csak) karantén idejére.

A honlapon mindenki számára elérhetővé tették adatbázisaikat, a PIM által előfizetett adatbázisokhoz és szótárakhoz is elérhetőséget biztosítottak, illetve összegyűjtötték a szabadon elérhető adatbázisok és folyóiratok listáját is. 

A múzeum YouTube-csatornájára folyamatosan kerülnek fel video- és hanganyagok a PIM korábbi programjainak felvételeiből. Hamarosan láthatóak lesznek a PIM megbízásából készült József Attila-díjas írókkal készült portréfilmek is. A PIM Médiatárának archívumából a PIM Spotify podcastjén osztanak meg ritka hangfelvételeket. A Pimmédia oldalra pedig ritka hangfelvételeket töltöttek: a Digitális Irodalmi Akadémia biztosította keretek közt az alkotók tolmácsolják műveiket. 

további tartalmak a rovatból