A táncművészek megköszönik a kormány intézkedéseit a koronavírus-helyzetben

2020.03.19. 09:11

Az előadások, bemutatók elmaradásával a táncművészet is rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe került, mindamellett nagy segítséget jelent, hogy június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, valamint, hogy nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken - írta közleményében a Magyar Táncművészek Szövetsége. 

 

A táncművészek, együttesek, alkotók speciális helyzetéből adódóan - akiknek 70 %-a struktúrán kívüli, 30 %-a struktúrán belüli – az előadások bevételeiből tartják fenn magukat. Az előadások hosszú távú elmaradásaa táncművészet területén dolgozó művészek és kollégák megélhetési problémáihoz vezet- írta a szövetség. 

A magyar táncművészek köszönik a kormány gyors reagálását a kulturális ágazatok problémáira is, annak megkezdett válságkezelésére.

A hazai táncművészek egész helyzetét tekintve - a néptánc, a klasszikus balett, a modern kortárs táncművészek számára nagy segítséget jelent, hogy június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, valamint, hogy nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. 

A közleményben azt is írták, hogy a Magyar Táncművészek Szövetsége és az EMMI Táncművészeti Bizottsága amiben csak tudja, elősegíti a kormány intézkedéseit, és támogatják Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár munkáját is. 

Köszönjük, hogy kiemelt figyelmet kap a kulturális ágazat is, a táncművészet problémáinak kezelése, és bízunk abban, hogy nagyobb veszteségek nélkül éli túl az ország a jelenlegi helyzetet.

- zárul a közlemény.