Látványos megoldásokkal, ingyen hozzák otthonunkba a múzeumokat

Ermitázs Múzeum
Vágólapra másolva!
Van, amelyik a koronavírus miatt, van, amelyik attól függetlenül is, már jó ideje rengeteg virtuális lehetőséget biztosított az érdeklődőknek. Összegyűjtöttünk néhányat a világ jelentős múzeumainak otthonról, teljesen ingyenesen elérhető virtuális ajánlatai közül. 
Vágólapra másolva!

A koronavírus terjedésének visszafogása érdekében a magyar kulturális intézmények mellett a világ valamennyi komoly múzeuma is a józan ész vagy rendelet diktálta bezárás mellett döntött. A hivatalos szervezetek által is meghatározott 2 méter, vagyis a legkisebb távolság, amit szabad levegőn tartani kell egymástól,

már nem is nyújtana kellő biztonságot egy zárt légterű múzeumban.

Arról nem is beszélve, hogy betarthatatlan lenne. Hiszen a párizsi Louvre majd 10, a szentpétervári Ermitázs nagyjából 5 millió látogatót fogad évente, ráadásul mostanában indulna be a turisztikai szezon is, ami jó pár országban, így Magyarországon is szinte teljesen elmarad.

A New York-i Guggenheim Múzeum, amikor még fogadott látogatókat Forrás: robertharding/Christian Kober/Christian Kober

A kulturális intézmények viszont a kényszerű bezárás ellenére folytatják a munkát, és igyekeznek minél többet megmutatni gyűjteményeikből. És mivel a világjárvány sok millió ember megélhetését befolyásolja, a legtöbb esetben

ezt mindenféle ellenszolgáltatás nélkül teszik.

Összeszedtük a legnagyobb múzeumok legjobb, legtöbb esetben csak a járvány miatt elérhető virtuális megoldásait. Ezeket internetes kapcsolattal, számítógéppel vagy akár okostelefonnal bárki elérheti az otthonából.

Louvre (Párizs)

A világ leglátogatottabb és talán leghíresebb múzeuma a párizsi Louvre, amelyik 2018-ban állított fel abszolút rekordot 10 millió 200 ezer látogatójával. Csak a tavaly októberben nyílt és most februárban bezárt Leonardo-kiállítását több mint 1 millióan nézték meg. Most a múzeum három komoly kiállítását is meg lehet tekinteni az interneten teljesen zavartalanul és ingyen. Az egyik a híres egyiptomi kiállítás, a másik pedig a múzeum épületének középkori maradványait mutatja be. (A Louvre eredetileg erőd volt, amit II. Fülöp Ágost építtetett.) Végül meg lehet csodálni a Galerie d'Apollon díszített mennyezetét is. Ezekhez a virtuális túrákhoz a képi anyagot minden esetben a múzeum nyitvatartási idején kívül rögzítették, így olyan, mintha egyedül sétálgatnánk a Louvre-ban.

A párizsi Louvre múzeum elnéptelenedett bejárata 2020. március 13-án Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

MoMa (Metropolitan Museum of Art, New York)

A leglátogatottabb múzeumok listáján a Louvre és a Kínai Nemzeti Múzeum után harmadik helyen van a New York-i, Metropolitan Múzeum, amelyik bőven szolgáltat böngésznivalót az érdeklődőknek. Érdemes elidőzni a több mint 400 ezer műtárgy szabadon kereshető, nagyfelbontású képei között. De a múzeum készített jó néhány barangoló videót is, amelyek segítségével az ember bejárhatja a múzeum látványosabb termeit. Ezekben a videókban nincs semmilyen interaktív lehetőség, ahogy például a Louvre-nál megoldották azt, hogy a látogató maga döntse el, hol merre fordul a termekben.

Ermitázs (Szentpétervár)

Az Ermitázs jóval lejjebb van az éves látogatottsági rekordok alapján összeállított listában, de a 14. hely is 4,3 millió látogatót jelent. Az 1917-es októberi forradalom kitöréséig a mindenkori uralkodó használta a 18. században épült Téli Palotát, majd 1918-ban csak egy része, 1922-ben pedig már a teljes épület az Ermitázs múzeumé lett. A gyűjteménye hatalmas, így nem csoda, hogy több mint 5 órás lett az a mozifilmmel is felérő, vágás nélküli videó, amellyel szinte az egész épület bejárható.

A túra egyáltalán nem unalmas, többször élőszereplőkkel törik meg a magányos barangolást. A videót az Apple-lel közösen készítette a múzeum, ugyanis érdekesség, hogy az egészet a tavalyi év végén kiadott iPhone-nal vették fel, és március elején adták ki. A múzeum egyébként a napokban zárt be, tehát a videó és a koronavírus terjedése véletlen egybeesés.

Ettől a videótól függetlenül is van digitálisan is böngészhető tartalma a múzeumnak. Az Ermitázs virtuális túrákat is elérhetővé tett már a koronavírus-járvány előtt is. A túrával teljesen bejárható a múzeum, külön lehet szinteket és épületrészeket választani a jól átlátható és kezelhető felületen.

Guggenheim Múzeum (New York)

A múzeumot a tehetős üzletember és műgyűjtő, Solomon Robert Guggenheim alapította 1937-ben. A gyűjtemény a modern művészetek darabjait gyűjti, és a Google Arts & Culture platformmal közösen hozott létre saját virtuális túrákat. Ennek segítségével pont ugyanúgy lehet bejárni a múzeumot, ahogy az ember a Google Street View szolgáltatásával az utcákat járja.

A Guggenheim Múzeum virtuális túrája - alul, a kisképek segítségével lehet szintet vagy termet választani Forrás: Google Arts & Culture

Sixtus-kápolna (Vatikán)

A Vatikán talán leghíresebb épülete a IV. Sixtus pápa által építtetett, mennyezetfreskóiról híres kápolna. Ez a mindenkori pápa magánkápolnája, de a 19. század vége óta ez az épület a pápaválasztó konklávé helyszíne is egyben. A Vatikán modern és jól kezelhető online felületet hozott létre múzeumainak virtuális látogatásához. Nem minden gyűjtemény és épület barangolható interaktív módon, de többet már elérhetővé tettek, és igaz, hogy nem igazi múzeumról van szó, de látványossága miatt mi a Sixtus-kápolnát választottuk ezek közül.