A Magyar Teátrumi Társaság üdvözli és köszöni a kormány döntését, mellyel a kultúra területén, különösen pedig az előadó-művészetben dolgozók számára anyagi könnyebbségeket biztosít - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel.

"A koronavírus-járvány következtében elrendelt veszélyhelyzetben az előadó-művészeti produkciók (színházművészeti, táncművészeti, opera, zeneművészeti, cirkuszművészeti) elmaradnak:  a döntést helyesnek tartjuk és támogatjuk. Ez azonban azt jelenti, hogy az előadó-művészeti intézmények és művészek részben munka nélkül maradtak, bevételeik csökkentek, illetve akár teljesen el is maradnak - olvasható a közleményben.

Mint írják, a kormány döntései lényegesen elviselhetőbb helyzethez juttatják a kulturális intézményeket, és a területen dolgozóknak, azok családjainak, a szabadúszó művészeknek, a háttérmunkában tevékenykedőknek "nagy és példaértékű segítséget jelentenek".

A Magyar Teátrumi Társaság arra kéri az előadó-művészeti intézményeket és a művészeket, az intézmények munkatársait, hogy minden tőlük telhető módon támogassák az egészségügyi dolgozókat, személyes és intézményi erejüket felhasználva kérjék az embereket a járvány leküzdését segítő szabályok betartására, és egyben készüljenek arra a - remélhetően közeli - időre, amikor újraindulhat a kulturális élet.

A szervezet arra ösztönzi az előadó-művészeti intézményeket és a művészeket, hogy használják ki az online tér lehetőségeit abból a célból, hogy a kulturális értékek a kényszerszünet ideje alatt is eljussanak az emberekhez, különösen a fiatalokhoz - tartalmazza a közlemény.