A Facebookon közvetítik a Várkert Bazár Örkény-estjét

Vágólapra másolva!
A Várkert Irodalom Aposztróf című műsora a karantén idején is működik, így az irodalmi beszélgetéssorozat el tud jutni az otthonokba. 
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy a Várkert Bazár szokásos rendezvényei nem látogathatók a kihirdetett veszélyhelyzet miatt, nagy részüket továbbra is megtartják, és online felületeken elérhetők az érdeklődők számára. Ilyen az Aposztróf című műsor is, aminek háziasszonya Juhász Anna irodalmár és kulturális menedzser. Az első élő bejelentkezés március 24-én lesz, és

Örkény István munkásságát járják körül.

A Nemzeti Színház színművésze, Udvaros Dorottya is szerepet vállal: válogatott szövegeket hoz az életműből, valamint saját élményeit is elmeséli. Azt is elmondja, mit jelent neki az örkényi hang, és mit ad a Macskajáték-előadás, amiben ő az egyik főszereplő.

A nagysikerű Várkert Irodalom sorozat beszélgetős estjeinek sorában márciusra volt meghirdetve Töredékekben címmel az Örkény István-est. Elővételben közel 400 jegy elkelt az előadásra, amin Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Székely Gábor rendező vettek volna részt. A koronavírus azonban, ahogy a világon mindenütt, hazánkban is közbeszólt, és minden meghirdetett előadás, kulturális rendezvény törlődött. Juhász Anna irodalmár, a sorozat egyik alapítója úgy döntött,

a házi karanténból is megtartja a rövidített előadást,

ahol március 24-én, este 19 órakor élő közvetítésben Örkény Istvánt, a magyar drámairodalom megújítójaként, illetve a groteszk jelenségek ábrázolójaként számon tartott alkotót mutatja be – személyes aspektusból.

Tíz év huzavona után mutathatták csak be a remekművet

Örkény István elég sokat kényszerült várni életében. A legtöbbet arra várt, hogy az 1969-ben megírt, Pisti a vérzivatarban című darabját színházban bemutathassák. A premier most volt negyven éve. A diktatúra, a hatalom (értsd: Aczél György) azért volt kellemetlen helyzetben, mert nem tudta elvenni a mű élét azzal, hogy itt-ott változtatásokat kér benne.

A Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője, aki írásaiban egy értelmetlennek látszó mozzanatból is a mély igazságok felé mutat, a

világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője

lesz a téma: életének főbb állomásai mellett a Macskajáték-ról lesz bővebben szó. A közvetítésbe bekapcsolódik Udvaros Dorottya színművész, a Nemzeti Színházban futó, Szász János rendezte Macskajáték-előadás egyik főszereplője, aki az életműből kiválasztott szemelvényeket, és a Macskajáték egyik monológját adja elő.