Egyiptom idegenforgalmi minisztériuma a hétvégén rendelte el a turisták látogatta intézmények bezárását és fertőtlenítését, a zárlat a hónap végéig tart.

Egyiptomban a hétvégén zárták be a múzeumokat és idegenforgalmi látványosságokat, azóta pedig tart az intézmények fertőtlenítése. A március 23-tól bezárt múzeumok és régészeti helyszínek között vannak a legnépszerűbb idegenforgalmi célpontok, így a kairói Egyiptomi Múzeum és a Luxori Múzeum is. A minisztérium által elrendelt fertőtlenítési munkákat a nemzetközi szabványoknak megfelelően végzik el március 31-ig, az alkalmazott eljárásokat az egészségügyi minisztérium felügyeli. És a tervek szerint nem csak a munkálatok tartanak a hónap végéig, hanem a zárlat is. Tehát azt tervezik, áprilistól már ki is nyitják az intézményeket.

Szabah Szeddik, a leggazdagabb Tutanhamon-gyűjtemény, a kairói Egyiptomi Múzeum vezérigazgatója azt mondta, hogy a hónap végéig a restauráló részleg szakemberei elvégzik a sterilizálást a nem üvegvitrinben kiállított műtárgyakon, de a kényszerű szünetet a létesítmény karbantartására is felhasználják.

Az idegenforgalmi minisztérium tervet készít a világszerte terjedő koronavírus-járvány miatt kieső idegenforgalmi bevételek kezelésére, de a pénzügyi kérdéseket háttérbe szorítja a látogatók és a múzeum, valamint a régészeti helyszínek dolgozóinak egészsége és biztonsága. A százmilliós lélekszámú Egyiptomban kedden már 366 megerősített COVID-19 esetet tartottak számon, a betegségnek 19 halálos áldozata volt. Az országban átmenetileg bezárták a mecseteket és templomokat, a kávézók, klubok, bevásárlóközpontok, éttermek és szórakoztatóipari létesítmények pedig már délután bezárnak.