Elhalasztják a miskolci Horizont táncfesztivált, valamint a Turandot című opera szentmargitbányai bemutatóját, és online rendezik meg a Tavaszköszöntő természetismereti vetélkedőt a koronavírus-járvány miatt.

A koronavírus-járvány miatt újabb magyarországi rendezvényeket mondtak le. Többek között elhalasztják a miskolci Horizont táncfesztivált, valamint a Turandot című opera szentmargitbányai bemutatóját. A Miskolci Nemzeti Színház közleményében kiemeli, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel bizonytalan ideig elhalasztják a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált, amelyet április 21. és 25. között rendeztek volna meg. Amennyiben az egészségügyi helyzet megengedi, a szervezők még ebben az évben szeretnék megtartani a fesztivált. A már megváltott jegyekkel kapcsolatban és az új időpontról a későbbiekben adnak tájékoztatást a rendezők.

Elhalasztják Puccini Turandot című operájának idén júliusra tervezett bemutatóját is a Szentmargitbányai Kőfejtőben. Az előadás próbái májusban kezdődtek volna, ami a jelenlegi helyzet alapján nem lehetséges. A szervezők közleménye szerint a premiert jövő nyárra, 2021. július 14-re halasztják. A jegyek természtessen beválthatók a jövő évi időpontokra. A közlemény kiemeli, hogy a komplett rendezői és produkciós gárda, így Thaddeus Strassberger rendező, Paul Tate dePoo díszlettervező, valamint Giuseppe Palella jelmeztervező is vállalták a következő évre eltolt előadás megvalósítását. A csapat már tavaly októberben megkezdte az előkészítő munkálatokat, most videokonferencián zajlik az egyeztetés.

A Tavaszköszöntő elnevezésű természetismereti vetélkedő idén sem marad el, de online rendezik meg, és alkalmazkodik a digitális oktatáshoz. „Ezúttal nem csapatok jelentkezését várjuk, hanem egyénileg lehet csatlakozni hétről hétre. A tanulók a feladatok megoldásával bővíthetik természetismereti tudásukat. Nemcsak 5-8. osztályos gyerekek, hanem a szüleik segítségével alsósok is megoldhatják a feladványokat” – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park (KNPI) Igazgatóság az MTI-vel.

A KNPI több mint húsz éve minden évben meghirdeti 5-8. osztályos tanulóknak a természetismereti versenyt. A szervezők mostantól a feladatlapokat a nemzeti park honlapján teszik elérhetővé, az első kérdéssort csütörtökön. Azok között, akik a 10 hét alatt a legtöbb feladatlapot beküldik, a KNPI egy évre szóló családi belépőket és nyereményeket fog kisorsolni, melyek az igazgatóság szakvezetéses túráin való ingyenes részvételre jogosítanak fel.