Rengeteg virtuális tartalmat kínál a Petőfi Irodalmi Múzeum

2020.03.27. 14:29

Online tárlatokat, ritka hangfelvételeket, valamint a József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozat első portréfilmjét is kínálja online a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Március 17. óta a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai fokozatosan költöztették át a múzeumot a virtuális térbe. A PIM megújult honlapján, valamint a múzeum Facebook-oldalán naponta jelennek meg újdonságok. A PIM YouTube-csatornáján megjelent a József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozatu első portréfilmje, melyben Ágh István, költő, író, műfordító (Nagy László testvére) aki március 24-én ünnepelte születésnapját.

A múzeum archív anyagai közül került fel szintén a YouTube-csatornára az a beszélgetés, amelyet az ifjúság figyelmébe is ajánlanak. A téma Wéber Anikó: Az osztály vesztese című könyve – a FISZ és a PIM közös sorozatának egyik emlékezetes alkalma 2017-ből. A beszélgetés résztvevői: Fenyő D. György, Mészáros Márton, Szekeres Niki, Tóth Benedek, és természetesen a közönség.

A múzeumnak két kiállítása is nyílt volna márciusban, ezeket most online módon ajánlják. Az „Egy írónő modellt áll“ – Kádár Erzsébet (1901 – 1946) című kiállítás kurátora, Szilágyi Judit otthonában mesél Kádár Erzsébetről, a festőnőnek indult íróról, akinek a rövid élete nagy fordulatok és ellentmondásos kettőségek jegyében telt. A Choli Daróczi József emlékének szentelt kiállítás online megnyitóját követően hamarosan megoszjátk az érdeklődőkkel a tárlat kulisszatitkait.

Múzeumpedagógusaik a thinglink.com applikáció segítségével készítettek egy oktatási segédanyagként is használható videót: állandó Petőfi-kiállításukban tartanak izgalmas tárlatvezetést, ami egyszerre informatív, humoros és interaktív. Aki vállalkozik a kalandra, azt hanganyagok, történetek, versek és játékok sokasága várja.

A PIM tagintézménye, a Kassák Múzeum munkatársai összegyűjtötték mindazt, amit tudhatunk Kassákról, és elhelyezték egy mindenki számára elérhető weboldalon azért, hogy jobban megismerhessük az alkotót, aki fölött nem az idő, hanem csupán a nikkel szamovár röpült el. Ide kattintva megtalálhatják levelezését, visszaemlékezéseit és önéletrajzi regényét is.

további tartalmak a rovatból