Meghalt Krzysztof Penderecki

Krzysztof Penderecki zeneszerző
Vágólapra másolva!
Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap meghalt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja.
Vágólapra másolva!

Több mint 120 művet alkotott a híres zeneszerző, köztük négy operát és nyolc szimfóniát is. Penderecki a komolyzenei avantgárdtól a tonális zenealkotásig számtalan műfajban volt kiváló alkotó, karmester és egyben zenepedagógus, aki

a hirosimai atomtámadás áldozatainak emléket állító, 1959-ben elkészült Gyászének után lett nemzetközileg ismert.

Leghíresebb alkotásai közé tartozik a münsteri katedrális megépítésének kétszázadik évfordulója alkalmából szerzett Lukács Passió (1963-1966) is, amely nemcsak újszerűsége, hanem a kommunista országban szokatlan vallásos témaválasztása miatt is feltűnést keltett. Kiemelkedő műve az 1970-es gdanski sortűz áldozatainak emlékére született Lengyel Rekviem (1980-1984) is.

Penderecki már fiatalon a zenei avantgárd egyik vezére lett.

Korai műveibe, amelyek Webern, Boulez és Sztravinszkij hatását tükrözik, különleges hangzásokat (zörejeket, zajokat) is belekomponált. A Gyászének és a Lukács Passió után 1967-ben írta Dies Irae (Auschwitz oratórium) című kórusművét.

A háromezer éves Jeruzsálem "születésnapjára" írt Jeruzsálem hét kapuja című monumentális kórusszimfóniájához egy tubafonnak nevezett hangszert is feltalált.

Krzysztof Penderecki zeneszerző Fotó: Mudra László - Origo

Míg Penderecki az 1960-as években felforgatta a zenei világot szokatlan hangközeivel, hangfürtjeivel, szokatlan módon alkalmazott hangszerek korábban ismeretlen hangzásaival, a hetvenes évek közepétől eltávolodott a formabontó technikáktól, és egyre "hagyományosabb", a széles közönség számára is "befogadható" darabokat írt.

A zenéje hallható egyebek között a Stephen King regényéből készült Ragyogásban, az Ördögűző című horrorfilmben, David Lynch Veszett a világ és Inland Empire című alkotásaiban, Andrzej Wajda a katyni mészárlásról szóló történelmi drámájában, Martin Scorsese Viharszigetében és a Twin Peaks tévésorozat 2017-es új évadában.

Penderecki 1972 óta vezényelt is, gyakran dirigálta saját darabjait, mert úgy vélte: nem lehet hiteles zeneszerző, aki nem tudja beleképzelni magát az előadó helyzetébe.

Művészete elismeréseként a többi közt többszörös Grammy- és International Classical Music Awards klasszikus zenei díjas.

A világ számos egyetemén tanított, több egyetem és akadémia tiszteletbeli doktora és tagja lett.

Fotó: Mudra László - Origo

Élete fő művének a dél-lengyelországi Tarnów melletti Luslawicében 2013-ban megnyílt, a nevét viselő európai zenei központot nevezte. Luslawicében saját tervezésű parkot is alapított, mintegy kétezer fafajtával.

Több kompozícióját kortárs muzsikus számára dedikálta: I. hegedűversenyét Isaac Stern mutatta be, fuvolaversenyét Jean-Pierre Rampalnak, II. hegedűversenyét Anne-Sophie Mutternek, egyik gordonkaversenyét Msztyiszlav Rosztropovicsnak ajánlotta, és Trombitaversenyt írt Boldoczki Gábor számára.

2014-ben magyar kórus is énekelt az Oratórium a békéért című műve brüsszeli bemutatóján.

Többször járt Magyarországon, legutóbb 2016-ban saját műveit vezényelte Budapesten, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál egyik díszvendégeként.

Az Origo a CAFe Fesztivál díszvendégeként meghívott Krzysztof Pendereckivel készült 2016-os interjúját itt olvashatja.