Újabb híres zenész halt meg a koronavírus miatt

2020.04.02. 10:41

Életének 86. évében meghalt Ellis Marsalis Jr. amerikai dzsesszzongorista és zenetanár. 

Újabb híres jazz-zenész halt meg a koronavírus okozta betegségben: szerdán egy New Orleans-i kórházban meghalt a 85 éves Ellis Marsalis Jr. amerikai jazz-zongorista és zenetanár, a műfajban híres Marsalis család feje. Ellis Marsalis Jr. a jazz 20. század végi újjáéledésének egyik kiemelkedő alakja volt.  Számos fiatal muzsikus előrehaladását támogatta, akárcsak saját gyermekeit – négy fiából is híres zenész lett. Halálhírét egyikük, a Grammy-díjas szaxofonos Branford Marsalis közölte. 

Ellis Marsalis Jr. évtizedeken át dolgozott jazz-zenészként és oktatóként szülővárosában, New Orleansban. „Legenda volt, a prototípusa mindannak, amin New Orleans-i jazzt értünk” – fogalmazott LaToya Cantrell, a város polgármestere szerda éjszakai Twitter-bejegyzésében. Apja, Ellis L. Marsalis Sr. az amerikai polgárjogi mozgalom aktív szereplője volt: a New Orleans külvárosában általa vezetett Marsalis Motelben gyakran megfordult Martin Luther King baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, de a zenész Ray Charles is.

Ellis Marsalis Jr. 2019 januárjábanForrás: Getty Images/Josh Brasted

Ellis Marsalis Jr. 1955-ben a Dillard Egyetemen diplomázott komolyzenei tanulmányokból, a hetvenes években a Loyola Egyetemen szerzett mesterdiplomát, ezután a Virginia Commonwealth Universityn és a New Orleans-i Egyetemen tanított, ahol 

a jazz tanszéket vezette tizenkét éven át.  2008-ban beiktatták Louisiana állam Hírességek Csarnokába, három évvel később a Marsalis család megkapta a jazz mesterei kitüntetést a Művészetekért Nemzeti Alapítványtól az amerikai zenéhez és kultúrához nyújtott hozzájárulásért. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ellis Marsalis Jr. zongorajátékában kerülte a hagyományos New Orleans-i stílusjegyeket, ehelyett eklektikus előadó volt fénnyel, elegáns érintéssel és kísérletezési kedvvel. Hét gyermeket és tizenhárom unokát hagyott maga után, négy fia komoly hírnévre tett szert a jazz műfajában. A trombitás, zeneszerző Wynton a New York-i Jazz at Lincoln Center művészeti központ zenei igazgatója lett, és 1997-ben zenei Pulitzer-díjjal tüntették ki. Branford világhírű, többszörös Grammy-díjas szaxofonjátékos és zenekarvezető, de a műfajban jól ismert név a harsonás Delfeayo és a dobos Jason is.

Ellis Marsalis Jr. már a harmadik neves jazz-zenész, aki koronavírus okozta komplikációk miatt halt meg. 

további tartalmak a rovatból