Életműdíjat kaptak a Gryllus testvérek

2020.04.02. 12:08

Negyedik alkalommal ítélték oda a legjobb keresztény szellemiségű előadókat elismerő Szikra-díjat. A díjátadó a koronavírus-járvány miatt ezúttal jelképesen zajlott le szerdán, az életműdíjat Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos kapták.

A koronavírus-járvány miatt az idei, sorban a negyedik Szikra-díjátadó jelképesen valósult meg, de ez mit sem von le a díjak értékéből. Az idei díjazottak között van Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, akik az életműdíjat kapták idén. 

A legjobb keresztény szellemiségű előadókat elismerő Szikra-díjat 2016-ban alapították. A zsűri idén, ahogy korábban is, hat kategóriában választott ki díjazottakat, emellett életműdíjat és különdíjat is odaítéltek, a közönségdíj győztesét pedig online szavazással döntötték el.

A legjobb dal a Staykids Nászút című felvétele lett, a legjobb dicsőítő dalnak Jáger Bandi és Malek Andrea Kegyelmed oly nagy című számát választották, a legjobb dalszöveg Szabó Balázs Majdnem-je, a legjobb zenei produkció a Moped Loewen Sinking című dala, a legjobb élőben előadott produkció Szabó Balázs Ó, mily hű barátunk Jézus című száma, a legjobb videoklip a Stu33 Falu szélén című dalához készült kisfilm lett.

Különdíjban részesült az Eucharist & Friends Győzelemről című dala, a közönségszavazatok alapján pedig a Crux együttes Megváltottál című száma lett a legkiemelkedőbb alkotás. A zsűri Gryllus Dánielnek és Gryllus Vilmosnak, a Kaláka együttes alapítóinak ítélte oda a pályájuk során kiemelkedő keresztény szellemiséget képviselő előadók számára létrehozott életműdíjat.

Gryllus Dániel és Gryllus VilmosForrás: Facebook.com/kalakaegyuttes/

A szakmai zsűri elnöke Bolyki György zenész, producer, a Szikra Projekt vezetője volt, a grémiumban Gável Gellért író, dalszerző, gitárművész, Horváth Gergely rádiós műsorvezető, Kübler Dániel zenész, a Keresztkérdés frontembere, Lackfi János író, költő, Madarász Isti filmrendező, forgatókönyvíró és Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude frontembere kapott még helyet.

Gryllus Dániel: Ezekért nagyon jó muzsikálni

Soha nem akart verseket írni, mégis már 50 éve hivatásszerűen foglalkozik velük. A szokásos forgatókönyv szerint csak hobbiként, az egyetem mellett indult a zenélés, de a diploma megszerzéséig már hivatássá változott. Hiába kedvelte meg őket nagyon hamar az ország, a lemezkiadás nekik sem ment valami könnyen.

A legnívósabb keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára és szakmai partnerségével jött létre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Hangfoglaló Program partnerségével valósult meg. Valamennyi kategória győztese (az életműdíjas kivételével) a Szikra Projekt támogatási programjának résztvevője lesz a 2020. április 1. és december 31. közötti időszakban.

további tartalmak a rovatból