Karanténból szól a nóta névvel online platform indult a Facebookon, ami péntektől naponta élő produkciókat közvetít a magyar népzenei, cigányzenei és dzsessz színtér szereplőitől.

Naponta élő a magyar népzenei, cigányzenei és jazz előadásokkal indítja adásait a Karanténból szól a nóta nevű online platform. Az első adás pénteken lesz az erre a céljra létrehozott Facebook-oldalon. A zenészek a létfenntartáshoz szükséges bevételeiktől estek el a koronavírus-járvány miatt, emellett a közönséggel való közvetlen kapcsolattól, az előadás lényegétől, az együttes alkotás lehetőségétől lettek még megfosztva. Ezek a tényezők elengedhetetlenek egy zenész mentális egészségének fenntartásához – idézi a kezdeményezés ötletgazdáját, Lombos Pál zenészt a szervezők közleménye.

A tervek szerint az oldal egyfajta gyűjtőhely, közösségi platform lehet, ahol a művészek és a közönség megismerheti egymást. Emellett célja az is, hogy bővítse Magyarországon a népzenei, cigányzenei és jazz produkciók élő lehetőségeit. Péntektől minden este, 18 órától lehet élő produkciókat követni, ezeket a zenészek saját otthonukból sugározzák 45 perces blokkokban. Az első hétvégén a népzenei formációk közül Magyar Bori, a Magyarhang zenekar, a cigányzenei fronton ifj. Sárközy Lajos, illetve Dani János és családja, valamint Seres Vilmos és zenekara tűnnek fel, a jazz világából pedig Lamm Dávid és a Varga-Egri-Jónás Quartet élő bejelentkezését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, de koncertet ad a Swing á la Django is.

A Swing á la Django zenekarForrás: Lieszkovszky László

A produkciók kiválasztása folyamatban van, a következő hetekben Roby Lakatos, Micheller Myrtill, Kozma Orsi, Szirtes Edina Mókus, Oláh Krisztián és Horányi Juli nevével biztosan találkozni lehet az oldalon.

A tervek szerint a későbbiekben nemcsak videók láthatók itt, hanem egyéb tartalmak is. A platform szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani tehetséges, de kevésbé ismert alkotóknak is, ezért az ország teljes területéről és a határon túlról is várják azon népzenei, cigányzenei vagy jazz műfajban alkotó művész és formáció jelentkezését, aki otthonról zenei produkciót tud közvetíteni. Jelentkezni a karantenbolszolanota@gmail.com e-mail címre küldött rövid zenei videóval lehet. A műfaji megkötésen kívül más kritérium nincs, de a beérkezett anyagok válogatáson esnek át.