Már több mint egymillió példányt adtak el Albert Camus A pestis című regényéből Japánban, ahol a koronavírus-járvány kezdete, február óta hétszer nyomták újra a könyvet 154 ezer példányban.

Egy ember már csak egyetlen példányt vehet meg a japán könyvesboltokban Albert Camus A pestis című, 1947-ben megjelent regényéből. Korlátozni kellett az egy embert által megvásárolható példányok számát, mert annyira megugrott Camus remekműve iránt a kereslet. A járvány kezdete óta hétszer kellett úrjra nyomni a könyvet összesen 154 ezer példányban.

Albert Camus New Yorkban készült portréja. A kép 1957-ben, három évvel a Nobel-díjas író halála előtt készültForrás: Wikimedia Commons

„A könyv bepillantást enged az embereknek abba, hogy kell élnünk, amikor mindannyian elszigeteltségre vagyunk ítélve” – mondta Mamija Morita, a Sinkosa könyvkiadó szóvivője. 1969-ben adták ki japán nyelven a franciául 1947-ben megjelent regényt, amely bemutatja az emberi lét dilemmáját akkor, amikor egy észak-afrikai várost letarol a pestisjárvány. Évente átlagosan ötezer példányt adnak el belőle az ázsiai szigetországban, de most az irodalmi toplista élén áll a japán könyvesboltokban.