Rendhagyó módon ünneplik a költőket és a verseket

Budapest, 2019. június 6. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az V. kerületi Károlyi utcában 2019. június 6-án. A PIM kezelésébe kerül és megújul Magyar Írószövetség Bajza utcai székháza. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A Petőfi Irodalmi Múzeum rendhagyó módon, a virtuális platformjain ünnepli a költőket és a verseket a magyar költészet napján, április 11-én. 
Vágólapra másolva!

2020. március 17-én költözött a virtuális térbe a Petőfi Irodalmi Múzeum. A cél az, hogy alkalmazkodva a rendkívüli körülményekhez, távolról, digitálisan is minél szélesebb körben tudják tartani a kapcsolatot a múzeum közönségével. Igyekeznek annak ellenére nyitottak maradni, hogy a múzeum bezárt, tehát nem látogatható. Különböző online fórumokon igyekeznek betekintést nyújtani a PIM tartalmaiba. Az érdeklődök számára a múzeum lehetőséget biztosít arra, hogy otthonaikból is beléphessenek a múzeumi kulisszák mögé, megismerhessék a gyűjtemény új és régi felfedezéseit, valamint kiállításait, felidézhessék a rendezvényeket és használhassák a tanulást támogató kezdeményezéseket.
A hivatalos weboldalon, a Facebook-oldalukon és a YouTube-on is elérhetőek a múzeumunk terei, gyűjteménye és archívuma.

Az egyik, a járvánnyal kapcsolatos korlátozások által életre hívott kezdeményezés a karantén-pályázat, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeummal, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeummal, a Ludwig Múzeummal, a Szépművészeti Múzeummal és Magyar Nemzeti Galériával együttműködésében indított el. A pár napja útjára indult pályázat a középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalokat szólítja meg, és a pályázók feladata a karantén-életérzés megfogalmazása. A pályamunkákat április 30-ig várják. Inspirációs forrásként pedig ott vannak a közreműködő intézmények virtuális felületei.

Az április 11-i költészetnapra játékkal is készült a PIM, aminek keretében minden nap közzétesznek két verset egy adott tematikán belül, amire várják az emberek reakcióit. Céljuk, hogy az emberek közösen olvassanak, így közösen hangolódjanak a költészet napjára. A múzeum YouTube-csatornáján pedig az új PIM ONline TV kulturális ismeretterjesztő és szórakoztató tartalmai jelennek meg. Itt találhatóak az egyedi felvételek a PIM Médiatárának gyűjteményéből: archív és frissen készült interjúk, portréfilmek írókkal. Itt érhetőek el a József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozat portréfilmjei: Ágh István után a Lackfi Jánossal készült kisfilm jelent meg a felületen.

Egy áprilisi emlék 8 évvel ezelőttről az egyik legfrissebb tartalom a csatornán: 2012-ben a száz éve született Örkény István tiszteletére nyíló emlékkiállítást Esterházy Péter nyitotta meg. A PIM Archívum jóvoltából most ismét megnézhető a megnyitóbeszéd.

Április 11.

2005-ben, a költő születésének 100. évfordulója, a József Attila-emlékév alkalmából készült a PIM multimédiás kiállítása Eszmélet címmel. A tárlat gerincét adó kisfilmek jelennek meg ez alkalomból a PIM ONline TV-n. Ezekkel a 12 perces kisfilmekkel idézik meg a költő életének fontosabb mozzanatait, korát, környezetét. A virtuális tárlaton a hagyaték tárgyai, kéziratok, a költő könyvei, személyes dokumentumok és archív felvételek szerepelnek. Bartók zenéje szól, miközben

József Attila korát és környezetét is megidézik életképek, bejátszások segítségével.

Márai Sándor 120 éve, 1900. április 11-én született Kassán, akinek szavaival a PIM online felületein Hirtling István színművész tolmácsolásában találkozhatnak az érdeklődők. Péntektől pedig egy héten át elérhető az Eszter hagyatéka című film ezen a felületen. Jövő csütörtökön pedig közzéteszik a Sipos József rendező által készített 2008-as dokumentumfilmet. Ennek egyik különlegessége, hogy elsősorban azokat szólaltatja meg, akik még személyesen ismerték az írót.

A PIM YouTube-csatornáján a PIM ONline Extra lejátszási lista alatt a PIM muzeológusai beszélnek a gyűjteményekben és a kiállításokban található ritka műtárgyakról, műkincsekről és a hozzájuk kapcsolódó irodalomtörténeti kuriózumokról. Ide kattintva Szendrey Júlia, Kádár Erzsébet világa nyílik meg. A videók aktuális kiállításokhoz kapcsolódóan mind egy-egy muzeológiai érdekességet mutatnak be. A Bolyongó üstökös című kiállításnak a Petőfi-kultuszra jellemző köztéri szobrairól beszélve E. Csorba Csilla muzeológus, művészettörténész

egy különleges történeti háttérrel rendelkező alkotásról, a PIM udvarán található Ferenczy Béni szoborról is hírt ad.

Mészáros Zsolt kurátor pedig a Petőfi-kiállítás Szendrey terméből beszél Szendrey Júlia írói életművéről. Szilágyi Judit irodalomtörténész pedig már otthonában ülve mesél Kádár Erzsébetről, a festőnek készülő írónőről. Teljességgel elérhetőek A PIM YouTube-csatornáján a crossover szellemiségű PIM az A38 Hajón eseményei. Ezekben helyet kapnak feltörekvő zenekarok és irodalmárok (Deck – Fedélzeten az új arcok), zenére szövegelő szerzők (Spoken Word), első sikereiket már elkönyvelt írók (Kortárs szerzők zenei kísérettel) és a nagy elődök előtti tisztelgés (Árnyjátékok: Életművek) is.

Igazi kuriózum az Árnyjátékok: Életművek-en belül a több mint 260 felvétel közül a Csáth Géza emlékére rendezett zenés prózaest: a létezés csodáját és monoton nyomorúságát képpé, hanggá, ritmussá olvasztó szövegek Csáth mesés mitologikus gyerekkorának eddig ismeretlen fotói előtt. Közreműködött: Bach Kata, ifj. Vidnyánszky Attila, Wunderlich József színművészek, és Balázs József zongorista. Április 14-én, kedden, este nyolc órától élőben közvetítik a PIM és az A38 közös József Attila-estjét. Az est alapja József Attila Curriculum vitae című írása, amely 1937 februárjában keletkezett. A Curriculum vitae sajátos írásmű, nem hagyományos életrajz, különösen a magántisztviselői állás elnyerésére nem volt alkalmas. A 138 sorból álló szövegben

némi rejtett iróniával tekint vissza, életének nagy traumáit sorakoztatja föl.

A Curriculum vitae szövegével mehet végig a néző azon az úton, amelyet József Attila a Gát utcától Balatonszárszóig, a Kedves Jocó!-tól az Ime, hát megleltem hazámat című versig bejárt. Közreműködnek majd a Nemzeti Színház fiatal színművészei, valamint a PIM az A38 Hajón sorozat rezidens zenekara, az ATMO.

A PIM Médiatárának archívumából a PIM Spotify podcastjén is ritka hangfelvételek találhatóak. A múzeumban őrzött írói hagyatékokban fellelhető levelekből, naplókból készült úgynevezett levél- vagy dokumentumdrámákat felolvasószínházi formában ismert színészek szövegkönyvvel a kezükben a PIM Dísztermének színpadán adták elő. A PIM felolvasószínház áprilisi ajánlata: Valachi Anna: Szépségkoldusok felolvasószínházi dokumentumdrámája Juhász Gyula, Kilényi Irma és József Attila kapcsolatáról. Szereplők: Jordán Tamás, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Szávai Viktória, Gáspár Sándor, Téri Sándor. Rendezte: Jordán Tamás. Mester és tanítvány párhuzamos életrajzi drámája annak a tizenöt évnek az eseményeit öleli fel, melynek során a Szépség koldusa című

első kötetével Juhász Gyula barátságát elnyerő, 17 éves József Attila nagy költővé vált,

míg a Nyugat első nemzedékének megbecsült poétája, a vidéki létformától szenvedve, fokozatosan elvesztette önnön tehetségébe vetett hitét, fölhagyott az írással, és az önkéntes halált választotta. Az irodalmi dokumentumok alapján írt dráma megrendítően mutatja be Juhász Gyula lelki leépülésének folyamatát.