Fájdalommentes zenefüggőképzésre készül a 167 éves magyar társaság

2020.04.14. 17:39

KameraZene címmel egyedülálló online, komolyzenei sorozatot indít Mona Dániel műsorvezetésével a Budapesti Filharmóniai Társaság.

KamaraZene címmel új online sorozattal jelentkezik a Budapesti Filharmónia Társaság saját YouTube-csatornáján április 15-én, szerdán 19 órakor. A műsor heti rendszerességgel dolgoz fel zenei témákat, klasszikuszenei mémeket, de különleges interjúkkal és animációs kisfilmekkel is készülnek. A sorozat műsorvezetője a fiatal zenetörténész, Mona Dániel, aki már jó pár éve szórakoztató narrációival segíti koncerten, hangversenyen a klasszikuszenei művek megértését. Az új sorozattal kapcsolatban azt mondta, „hihetetlenül jó érzés, amikor valakit, aki mondjuk, csak ajándékba kapta a koncertjegyet, vagy akit a szülei rángattak el egy hangversenyre vagy írattak be a zeneiskolába, pusztán szavakkal és megfelelően kiválasztott zenei részletekkel sikerül átcsábítani a zene iránt érdeklődők oldalára. Mert rengeteg kapcsolódási pont és jó sztori van ebben a világban, amelyekre csak fel kell hívni a közönség figyelmét. Ezekről mesélek majd a KameraZene epizódjaiban.”

Mona DánielForrás: Origo

A Budapesti Filharmóniai Társaság hazánk első hivatásos szimfonikus zenekaraként jött létre 1853-ban. Már az első koncert – egész Európában először – egy ötalkalmas bérletsorozat első hangversenye volt. A Társaság tehát már 167 éve van jelen a magyar kultúrában, tagjai, zenészei a Magyar Állami Operaház zenekarának művészei. Az elmúlt években nagyzenekari formációban ritkán hallhatóak, de kisebb formációkban új minőséget hoztak kiváló zenészeik a kamarazene világába.

Budapesti Filharmónia TársaságForrás: Origo

A sorozat készítői a Zenetudományi Intézet segítségével dolgozzák fel a társaság teljes történetét. Begyűjtöttek minden fellelhető dokumentumot, videóanyagot, zenei kritikát, archív fényképet, mely a 167 év történetéből fellelhető. A legérdekesebb dokumentumokat, történeteket a Facebook-oldalukon teszik közzé. A későbbiekben pedig a teljes archívumot publikussá teszik. 

Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke azt mondta „167 éves történetünk kötelez minket arra, hogy múltunkat a lehető legrészletesebb módon feldolgozzuk, de a lehetőségeket is fel kell kutatnunk, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő tartalmakat, új formákat keressünk a klasszikus zene számára.  Közönségünk már két éve élvezheti Mona Dániel különleges humorát a martonvásári koncerteken, reméljük, hogy most térbeli korlátozás nélkül a lehető legszélesebb közönség otthonába is tudunk vidám perceket csempészni klasszikuszenei témákkal.”

további tartalmak a rovatból