Egy antikváriumból kerültek elő az Operaházból ellopott könyvritkaságok

Az Operaház könyvritkaságai
Vágólapra másolva!
A Magyar Állami Operaház levéltárából eltulajdonított, 17. századi könyvritkaságok tértek vissza Magyarországra - jelentette be Facebook-oldalán csütörtökön Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Visszakerültek Magyarországra azok a 17. századi könyvritkaságok, amelyeket a Magyar Állami Operaház levéltárából tulajdonítottak el. A könyvek visszakerülését Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be Facebook-oldalán. A KKM égisze alatt működő Londoni Magyar Kulturális Központtól és a brit operaművészeti központnak számító Royal Opera House-tól néhány utcányira,

egy antikváriumból kerültek elő

értékes, gazdagon illusztrált, bőrkötéses operatörténeti könyvek, amelyeket a Magyar Állami Operaház levéltárából 2015-ben tulajdonítottak el.

Az antikvárium tulajdonosa az után vette fel a kapcsolatot a londoni rendőrség régiségekkel foglalkozó osztályával, miután látta a pecsétet könyvekben. A rendőrség később kapcsolatba lépett a hivatalos magyar szervekkel, a Nemzeti Nyomozó Irodával és a Fővárosi Főügyészséggel. Ezt követően a könyvek a külügyminisztérium segítségével kerülhettek vissza Magyarországra, nem sokkal a határok lezárása előtt,

rövidesen pedig visszajutnak majd az Operaház levéltárába.

Az Erb-Huldigung; Effigies Ducum et Regum Hungariae, valamint Les Peuples de la Russie címet viselő kötetek piaci értéke mintegy 40 millió forint, eszmei értékük azonban felbecsülhetetlen – mondta Menczer Tamás. Nem ez az első eset, hogy Magyarországról eltulajdonított, értékes műtárgyak bukkannak fel Nagy-Britannia fővárosában, a nemrég hazatért Seuso-kincsek is először a londoni feketepiacon jelentek meg az 1980-as években.