A Néprajzi Múzeum különleges házi video sorozatot indít. Az epizódokban a múzeumi szakemberek úgy próbálnak szabadulni a karanténból, hogy bemutatják, mennyire más szemmel néznek a múzeumi tárgyakra, amelyek egykori járványok emlékét őrzik, vagy amelyek szűk terekbe zárt emberek türelméről tanúskodnak.

A Néprajzi Múzeum munkatársai szerint nem lehet karanténban egy múzeum, mivel szerintük minden egyes műtárgya képes az embereket térben és időben is bármilyen karanténból kimenekíteni. És azért sem, mert a múzeum nemcsak épület – azaz nem csupán kiállítótér, raktár és munkahely –, hanem gondolkodás- és látásmód is egyszerre, egy olyan komplex feladatrendszer, amelynek számos eleme bárhol elvégezhető. Ahogy új, házi videós kampányuk bevezető videójában mondják, „a múzeum tehát velünk van, amikor maszkban biciklizünk, és a velünk szemben maszkban biciklizőkről gondolkodunk. És velünk van otthon, a karanténná változott lakásainkban, amelynek korábban intimnek gondolt nappalija egy pillanat alatt változott digitalizáló stúdióvá vagy kiállítási forgatókönyvíró műhellyé.”

A Néprajzi Múzeum ezért társadalmi múzeumként megpróbálja észre venni, és dokumentálni a szemünk előtt átalakuló hétköznapi tárgyi világokat, és azt, hogy a múzeumi szakember más szemmel tekint a múzeumi tárgyakra is. A maszkokra, az amulettekre, a betegségdémonokra. A tárgyakra, amelyek egykori járványok emlékét őrzik, vagy amelyek szűk terekbe zárt emberek türelméről tanúskodnak. Tárgyakra, amelyek meg fognak változni, és tárgyakra, amelyek éppen most születnek. A múzeum új házi video sorozatának darabjai ezekről a kérdésekről szólnak. Meg persze a múzeumi szakemberekről, akik úgy próbálnak szabadulni a karanténból, hogy múzeumi témává, és így feladattá teszik azt. 

A sorozat első darabja A közös víz és közös bögre, melyben Földessy Edina, az Afrika gyűjtemény kurátora személyes élményein keresztül mesél az arab világ közösségi vízivás szokásáról és annak tárgyairól, és vet fel érdekes kérdéseket. A következő kisfilmekben lesz még szó arc- és testtakarásról, a türelem tárgyairól, a miniatürizált világról, az otthoni múzeumról és a közös gondolkodásról is. A heti rendszerességgel megosztott videók a múzeum honlapján, illetve Etnotube Youtube-csatornáján lesznek elérhetők, ahol számos archív felvétel és kisfilm is várja az érdeklődőket.