Azt mondják, közelebb kerültek a titokhoz, de csak egy függönyt találtak

Johannes Vermeer
Leány gyöngy fülbevalóval
Vágólapra másolva!
Új ismereteket tárt fel Johannes Vermeer holland festőről és munkamódszeréről világhírű festményének minden eddiginél kiterjedtebb tudományos kutatása.
Vágólapra másolva!

Minden eddigi vizsgálatnál alaposabban tanulmányozták a hiírs holland festő, Johannes Vermeer (1632-1675) világhírű alkotását, és új titkokat tártak fel egy nemzetközi kutatócsoport. A festmény a Leány gyöngy fülbevalóval, és a hágai Mauritshuis múzeum igazgatója, Martine Gosselink kedden azt mondta, „közelebb kerültünk a festményhez, mint korábban valaha”.

Johannes Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festménye Forrás: Wikimedia Commons

A múzeum virtuális sajtótájékoztatón mutatta be a kutatás eredményeit. Egy nemzetközi kutatócsoport 2018 márciusában a legújabb szkennerekkel és technológiákkal vizsgálta az 1665 és 1667 között készült alkotást. 1994 óta ez volt a kép második nagy volumenű vizsgálata. A szakértők felfedezték, hogy Vermeer

a lány mögé eredetileg egy zöld függönyt festett, mely azonban idővel eltűnt.

Röntgensugarak segítségével láthatóvá váltak a lány szempillái is, melyek szabad szemmel nem észrevehetőek. A gyöngy fülbevaló pedig illúzió a múzeum szerint: lebeg, nincs akasztója, mely a fülhöz kapcsolná. A vizsgálatnak köszönhetően először sikerül részletesen leírni Vermeer színpalettáját is. A legnagyobb titokra azonban, hogy ki lehet a képen szereplő fiatal nő, egyelőre nem találtak választ a tudósok.