Újra megnyílt a drezdai Sempergalerie. Hét évnyi rekonstrukció után februárban nyitott meg, de a világjárvány miatt szinte egyből be kellett zárnia. 

Hét évnyi rekonstrukció után februárban kinyitott ugyan, de a koronavírus-járvány miatt azonnal be is zárta kapuit a drezdai Sempergalerie. A Zwinger barokk épületegyüttes részét képező galéria ad otthont a Régi mesterek képtárának (Gemäldegalerie Alten Meister), így ez az Állami Műgyűjtemények (SKD) egyik legfőbb turistalátványossága.

A Sempergalerie 2017-benForrás: AFP/Monika Skolimowska

A keddi megnyitás után korlátozták a látogatók számát. A galéria vendégeinek tartaniuk kell egymástól a minimum 1,5 méteres távolságot, emellett kötelező az arcot és orrot eltakaró maszk viselése. Az olasz, holland, flamand és német festők műveit bemutató galéria a világ egyik legjelentősebb gyűjteménye. A Sempergalerie ad otthont egy ideje az SKD szoborgyűjteményének is.

Egy hét múlva nyitnak Berlinben

Egy hét múlva nyitnak újra az első berlini múzeumok, amelyeket a világjárvány miatt kellett bezárni. A világhírű Múzeum-szigeten május 12-én megnyitja kapuit a látogatók előtt a Régi Múzeum, a Régi Nemzeti Galéria és a Pergamon Panoráma. A Kulturforumhoz tartozó Gemäldesammlung (Festménygyűjtemény) is megnyílik jövő kedden, május 12-én. olvasható a német főváros állami múzeumait kezelő Staatlichen Museen zu Berlin keddi közleményében.

Ezen a kiállítóhelyen lesz látható a Pop on Paper című tárlat, ahol többek között Andy Warhol és Roy Lichtenstein munkái tekinthetők meg. A múzeumok az új koronavírus okozta világjárvány miatt március 14. óta zárva vannak. Az újranyitás után minden látogatónak arcmaszkot kell viselnie. Hogy elkerüljék a sorban állásokat, a múzeumok a jegyeket csak adott időszakra adják ki, ráadásul kizárólag elővételben. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő, Berlin központjában lévő Múzeum-szigetet évente mintegy 3 millióan keresik fel.