Hiszünk a mesék arany igazságában, vagyis hogy jó tett helyébe jót várj

Vágólapra másolva!
Naponta frissülő tartalmakkal követik és dokumentálják az összes fontos gyerekirodalmi eseményt. Távlatokat adva, együttműködésre serkentve teremtettek közös gyerekirodalmi platformot MeseCentrum néven. Az Origót a blog főszerkesztője avatta be az új projekt részleteibe.
Vágólapra másolva!

Mesecentrum néven blogot indított a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) által alapított Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC), amelynek célja a magyar nyelven született minőségi gyerek- és ifjúsági irodalom szerzőinek és kiadványainak népszerűsítése. A platform a kortárs magyar gyerekkönyvek megjelenésére koncentrál, de a fontos külföldi szerzőket is követi. Az IGYIC egy ernyőszervezet, amely projektalapon együttműködik az irodalom és a pedagógustársadalom számos szervezetével és intézményével. A május 7-én elindult

MeseCentrum naponta frissül a legkülönfélébb tartalmakkal,

többek között könyvajánlókkal, kritikákkal, interjúkkal, kulturális ajánlókkal. Olyan, szakmai alapokon nyugvó, közös platformot hoztak létre, ami egyaránt tud útbaigazítást adni szülőknek, pedagógusoknak és szakmabelieknek.

A dr. Harmath Artemisz irodalomtörténész, kritikus és tanár által vezetett PIÜ-IGYIC fontosnak tartja az együttműködést, amelyre az új bloggal is serkenteni szeretnének minden érintettet. Szeretnének összekötni minden gyerekirodalmi szereplőt, emellett a blog

minden színvonalas gyerekirodalmi kezdeményezésnek teret ad,

és fontos, hogy műfajtól függetlenül teszi ezt. Külön elérhetők rajta a pedagógusoknak szánt segédanyagok és módszertani útmutatók. Egyébként az olvasóknak (és szüleiknek) is ugyanúgy kedvez az oldal például különböző értékelések útján, és a MeseCentrum egyik alapvető célja, hogy összekösse az olvasókat az alkotókkal.

A MeseCentrum főszerkesztője, Both Gabi Forrás: MeseCentrum / Bach Máté

A blog főszerkesztője, Both Gabi az Origónak elmondta, hogy távlati céljaik között szerepel a pedagógusok szemléletformáló edukálása az olvasás és az irodalomoktatás területén. „A képzéseinket szeretnénk akkreditálttá tenni. Minél több gyereket szeretnénk bevonni a programjainkba, hogy találkozhassanak élő írókkal.

A szülőknek is fontos szerepet szánunk, ők vásárolják meg az első években a gyerekeknek a könyveket, nem mindegy, milyen ízlésvilágot alakítanak ki bennük, de sokszor tanácstalanok. Konkrét tippekkel segítjük őket. Ugyanakkor semmiképp nem a kereskedelmi szempontok vezetnek bennünket, hanem kizárólag a minőség alapján értékelünk. Az első évben minél több, már meglévő szervezettel szeretnénk felvenni, és napi szintre emelni a munkakapcsolatot. Hiszünk a kölcsönös segítség elvében, és a mesék aranyigazságában: Jó tett helyébe jót várj” – mondta a főszerkesztő.

A MeseCentrumnak már jó pár kiváló szakember jelezte a közös munkában való részvételi szándékát. A szervezők pedig már több mint ötven szerzőt kértek fel az együttműködésre. Both Gabi a blog szakmán belüli fogadtatásáról elmondta, hogy „legtöbben pozitívan álltak hozzá a dologhoz,

Voltak fanyalgók, és lesznek is. Mi leginkább dolgozni szeretnénk, és bebizonyítani, hogy a gyerekirodalom tényleg olyan dolog, ami teljesen független minden pártállástól, egyedül a gyerekirodalom pártján van.”

A kortárs gyerekirodalom mellett természetesen szerepet kap a múlt is. A klasszikus magyar gyerekirodalom remekműveivel is foglalkoznak a MeseCentrumban: „a Személyes elnevezésű rovatunkban kiemelten kezeljük ezt a témát. Rendszeresen publikál nálunk Poós Zoltán, aki egy-egy ma már klasszikus mesét vizsgál (például a Pompom-ot vagy a Frakk-ot) abból a szempontból, hogy mit jelenthetnek a mai befogadóknak ezek a történetek. De a Meseterasz videós kritika-sorozatunkban is rendszeresen megmutatjuk egy-egy új mesekönyv régi előképét.

A blog előkészületeiről Both Gabi elmondta, hogy „dr. Harmath Artemisz évek óta dédelgeti a tervet magában, hogy létrejöjjön egy olyan gyerekirodalmi centrum, ahol minden fontos szereplő megjelenhet, a blog is ezek közé tartozik. Mi tíz hónapig dolgoztunk a megjelenés előtt a blogon, de eddig elsősorban a technikai ügyekre koncentráltunk, most végre a tartalom kerülhet előtérbe.”

Nem könnyítette meg a koronavírus-járvány a MeseCentrum indulását. „A cikkírást és az egymás közötti kommunikációt nem befolyásolja a járvány, de a tervezett programjainkat igen. Épp

Az indulásnak elég sok technikai akadálya volt, néhányszor elhalasztottuk emiatt, még folyamatosan zajlanak a fejlesztések a háttérben, igyekszünk mihamarabb olyan oldalt létrehozni, ami kellőképpen felhasználóbarát.”