Meghalt a koronavírusos brit zenész

Ty rapper
LONDON - JULY 20: Hip Hop artist and record producer, Ty, attends the press launch and announcement of the 12 shortlisted nominations for this year's Panasonic Mercury Music Prize, at the Royal Commonwealth Club on July 20, 2004 in London. Last year's winner was rapper Dizzee Rascal. Ceremony takes place September 7. (Photo by Jo Hale/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Meghalt Covid-19-betegségben Ty, a Mercury-díjra jelölt 47 éves brit rapper, akit a brit hiphop úttörőjeként emlegettek.
Vágólapra másolva!

Koronavírus-fertőzés miatti betegségben meghalt a 47 éves brit rapper. Ty, eredeti nevén Ben Chijioke, koronavírus-fertőzöttként került kórházba, ahol mesterséges kómában tartották, hogy segítsenek szervezetének a betegség legyőzésében. Állapota javult, és április közepén már ébren volt.

Miután kikerült az intenzív osztályról, a múlt héten tüdőgyulladást kapott, és csütörtökön meghalt a kórházban

– halálának hírét a GoFundMe adománygyűjtő honlap adta közre, amelyen támogatást is gyűjtöttek a rappernek. A honlap szervezője, Diane Laidlaw pénteken közölte, hogy a zenész csütörtökön meghalt.

A nigériai származású zenész Londonban született, első albuma, az Awkward 2001-ben jelent meg. Második lemezét, az Upwardot 2004-ben jelölték a tekintélyes brit zenei Mercury-díjra. Ty további három lemezzel jelentkezett, és mások mellett a De La Soul együttessel és Roots Manuva brit rapperrel dolgozott együtt.

A brit filmsztár, Idris Elba az angol hiphop úttörőjeként emlékezett meg a rapperről, akit régóta ismert. Ahogy Instagram-oldalán írta, megviselte a zenész halálhíre. A színész Noel Clarke (Sötétségben - Star Trek) a Twitteren írt arról, hogy Ty a barátja volt. „Ma a Covid elragadta. Maradjatok otthon. Ez nem tréfadolog”.

Gilles Peterson brit rádiós DJ arról írt, hogy Ty nagy szerepet játszott a hiphop és a rap angliai fejlődésében. „A mai rappernemzedék sokat köszönhet neki – ő nyitott kaput” – írta.