48 éves korában meghalt a világhírű klasszikus zenész

Ezio Bosso performs in Rome at Auditorium Parco della Musica Ezio Bosso MUSIC PIANO COMPOSER Italian Italian Music Italy Auditorium Parco della Musica dead
Italian musician and composer Ezio Bosso plays the piano at Auditorium Parco della Musica during The 12 Room Tour on April 12, 2016 in Rome, Italy. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Meghalt 48 éves korában Ezio Bosso olasz karmester, zeneszerző, zongorista
Vágólapra másolva!

A világhírű karmester, zeneszerző és zongorista, Ezio Bosso bolognai otthonában halt meg pénteken. Felesége végig mellette volt. Halálát rákbetegség okozta, Bosso évek óta járt kezelésre, a terápiák miatt időről időre vissza kellett vonulnia. Emellett 2011 óta neurodegeneratív betegségben szenvedett, ami kerekesszékbe kényszerítette, tavaly óta már zongorázni sem tudott.

A zene szeretete tartotta életben minden nehézség ellenére. Még néhány napja is megjelent a tévében, hogy a hosszú karantén alatt csüggedőket jó kedvre derítse. „Ha vége a korlátozásoknak, kiülök a napra és megölelek egy fát” – mondta utolsó interjújában a Corriere della Sera munkatársának.

Ezio Bosso 2016-ban Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Bosso Torinóban született 1971-ben, még négyéves kora előtt megtanult kottát olvasni és zenélni. 14 évesen a Statuto együttes basszusgitárosa lett. Később szakított a popzenével, hogy klasszikus zeneszerző és karmester legyen. Számos világhírű zenekart, köztük a londoni szimfonikusokat is vezényelte.

Első stúdióalbuma 2015-ben jelent meg, a The 12th Room az olasz lemezlistán a harmadik helyre tört.
Rövid karrierje alatt több neves díjjal is kitüntették, elnyerte az ausztrál Green Room-díjat, az amerikai Syracuse Area Music Awards-t, vagyis a SAMMY-t, kétszer jelöltél az olasz Donatello Dávidja-díjra. Szerzeményei filmekben, színházi előadásokon és performanszokon is feltűntek.