48 éves korában meghalt a világhírű klasszikus zenész

2020.05.15. 13:31

Meghalt 48 éves korában Ezio Bosso olasz karmester, zeneszerző, zongorista

A világhírű karmester, zeneszerző és zongorista, Ezio Bosso bolognai otthonában halt meg pénteken. Felesége végig mellette volt. Halálát rákbetegség okozta, Bosso évek óta járt kezelésre, a terápiák miatt időről időre vissza kellett vonulnia. Emellett 2011 óta neurodegeneratív betegségben szenvedett, ami kerekesszékbe kényszerítette, tavaly óta már zongorázni sem tudott.

A zene szeretete tartotta életben minden nehézség ellenére. Még néhány napja is megjelent a tévében, hogy a hosszú karantén alatt csüggedőket jó kedvre derítse. „Ha vége a korlátozásoknak, kiülök a napra és megölelek egy fát” – mondta utolsó interjújában a Corriere della Sera munkatársának.

Ezio Bosso 2016-banForrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Bosso Torinóban született 1971-ben, még négyéves kora előtt megtanult kottát olvasni és zenélni. 14 évesen a Statuto együttes basszusgitárosa lett. Később szakított a popzenével, hogy klasszikus zeneszerző és karmester legyen. Számos világhírű zenekart, köztük a londoni szimfonikusokat is vezényelte.

Első stúdióalbuma 2015-ben jelent meg, a The 12th Room az olasz lemezlistán a harmadik helyre tört.
Rövid karrierje alatt több neves díjjal is kitüntették, elnyerte az ausztrál Green Room-díjat, az amerikai Syracuse Area Music Awards-t, vagyis a SAMMY-t, kétszer jelöltél az olasz Donatello Dávidja-díjra. Szerzeményei filmekben, színházi előadásokon és performanszokon is feltűntek.

további tartalmak a rovatból