Debrecenben óvatosan újranyit a kultúra

EGYÉB TÁRGY egyházi épület ÉPÜLET épületfotó fa FOTÓ FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA klasszicizmus Kossuth tér KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY légi felvétel lombosfa madártávlat műemlék MŰVÉSZETI STÍLUS NÖVÉNY Református Nagytemplom TÁRGY templom torony toronyóra városkép
A debreceni Kossuth tér
Vágólapra másolva!
A "kultúra debreceni óvatos újranyitásának" nevezte a város alpolgármestere, hogy a vasárnapi, újra látogatható istentiszteleten fellépnek a Kodály filharmónia rézfúvósai is a Református Nagytemplomban.
Vágólapra másolva!

A filharmónia szombati közleményében idézi Puskás Istvánt, aki úgy fogalmazott, "a kulturális élmények és a lelki élet szorosan összefüggenek, a mostani esemény ennek is szép példája".

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője jelezte: a vasárnapi templomi fellépés "az első lépcsőfoka az élő zenéléshez, a közönséghez való visszatérésnek".

A későbbiekben a filharmónia tagjai a debreceni és a régió településeinek templomaiban kisebb kamaraműveket fognak játszani a gyülekezetek számára istentiszteletek vagy zenés áhítatok keretében.

A debreceni református Nagytemplom. Forrás: MTI/Burghardt Ferenc

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte: "a veszélyhelyzet elővigyázatosságot követel megnyíló templomainkban is az istentiszteleteken. Mivel az éneklés közben levegőbe kerülő lehelet és pára veszélyt jelent, ezért a gyülekezeti éneklést rövidebbre kell fognunk".

"Ezért is örömmel és hálával fogadtuk a Kodály filharmóniával való együttműködés lehetőségét, amelynek értelmében muzsikusaik szívesen gazdagítanák játékukkal református istentiszteleteinket és zenés áhítatainkat" - tette hozzá.

A debreceni Református Nagytemplomban vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő istentiszteleten Fekete Károly tiszántúli református püspök hirdet igét, közreműködnek a Kodály filharmonikusok tagjai.

Az eseményt élőben követhetik a nagytemplom.hu honlapon, majd 11 órától a Duna Televízióban – közölték.