Koncz Zsuzsa, a rettenthetetlen

Vágólapra másolva!
Koncz Zsuzsában a Kádár-korszak emlékei élednek újjá mostanában. Akkor a "távolból figyelt", Gyurcsány alatt inkább hallgatott, most rendőrállamot kiált. Hiába, ilyen egy igazi demokrata.
Vágólapra másolva!

Olvasom, amit az énekesnő a rémhírterjesztők miatti eljárások elindítása kapcsán a hirklikk.hu-nak mondott. "Már elég régóta ilyen korban élünk, csak épp a hajnali letartóztatások hiányoztak...szóval nem volt ennyire nyílt, csak eddig nem volt róla – úgymond – papírunk. A jelbeszéd-szindróma régóta újra érvényes, csak törvény nem volt róla. Vagy, hogy aktuálisak legyünk, rendelet nem született arról, hogy jobb, ha befogjuk." Aztán: "A rendőrautó a ház előtt sem újdonság, ezeket láttuk már, és ezek mind pontosan ugyanolyanok, amilyeneket annak idején távolról figyeltünk, és némelyikükről megjegyzések is születtek dalokban."

Különös, hogy Koncz Zsuzsáról nem épp az jut az ember eszébe, hogy ő a Kádár-korszak harcos ellenzékije lett volna. Nekem épp ennek az ellenkezője ugrik be róla. Kétségtelen, az interjúban előkerült "Jelbeszéd" című albumát 1973-ban kiadták ugyan, elment belőle már több tízezer példány, de Aczél György, az akkori komcsi kultúrpápa, politikai okokból levette a lemezboltok polcairól. (Ezen a lemezen hallható a Bródy János-Illés Lajos jegyezte "Jelbeszéd" és a "Ha én rózsa volnék" című Bródy-szerzemény is.) Aztán tíz év múlva kiadták újra, pedig mintha még akkor is Aczél lett volna a főkultúrcenzor, és ugyanúgy a feketeöves proletárok uralkodtak, mint 73-ban. Konczot tehát úgy Tűrték meg, hogy egy ideig Tiltották az egyik albumát - rendszeresen, zavartalanul jött utána a többi -, aztán végül mégis Támogatták a "Jelbeszéd" kiadását. Ebben az esetben szép íve van tehát a 3T politikának.

Különös, hogy Konczcal ellentétben a komcsi rendszerből egy sor zenész inkább elmenekült, vagy be se futhatott, vagy épp gyorsan eltűnt a süllyesztőben. Őket tényleg betiltották. Koncz viszont szabadon dalolt az átkosban is, a fene sem gondolta, hogy a lelke mélyén szenved. És most is dalol, ahogy a többi, ellenzéki mentalitású előadó is elárasztja a stream- és videómegosztó oldalakat a harcos Orbán-ellenes dalaikkal, bohóckodásaikkal. Semmi, még időszakos albumbetiltás se jön össze... Koncz mostani elnyomásáról még annyit, hogy ebben a dühöngő rendőrállamban 2010-ben, 2013-ban, 2014-ben, 2016-ban is adott ki albumokat, ősszel, októberben újra az Arénában koncertezik.

Koncz most is a balos sajtó kedvence, ellenzéki előadóként senyvedve nyilatkozgat mindenféle badarságot. Egy dühöngő, embertelen diktatúrában ez már csak így szokás!

Persze, Koncz nyílt politizálása eddig nem váltott ki semmilyen médiaháborgást, az énekesnő nem került a "függetlenobjektív" sajtó kereszttüzébe. Neki szabad politizálnia, ez így normális. Ellentétben például Ákossal, akit antikomcsi nyilatkozatai és dalai miatt természetesen le lehet fasisztázni, Orbán-bérencezni. Egy jobboldali énekes, vagy épp színész megszólalása lassan a kéksisakos békefenntartó csapatok behívásának igényét váltja ki az ellenzéki sajtóból, míg Koncz nyilatkozata óta már eltelt néhány nap, és semmi, a fű se rezzen. Ki érti ezt?

Néhány dolgot azért hiányolok ebből a hős szabadság-alakításból. Koncz hányszor kritizálta lapinterjúiban a hetvenes-nyolcvanas években az akkori rendőrség tevékenységét? Mi lett volna ennek a következménye? Lett volna újabb lemezszerződés, vagy Aréna (Sportcsarnok) - koncert, egy öblös kommunistázás, rendőrállamosozás után is ugyanúgy csilloghatott volna a baráti, elvtársi NDK-ban, vagy épp Lengyelországban is?! Na, ezt kétlem, ennyit az interjúban meglopódzó diktatúra-páhuzamról.

De a híres szabadságszeretete miért nem kapott lángra például 2002-ben, már a Medgyessy-kormány idején, amikor egy fiatalember a miniszterelnököt nyilvánosan lehazaárulózta, majd a rendőrök vitték el? Hány Koncz-dal vagy - interjú készült a Gyurcsány-kormány alatti, a 2006-os rendőr-túlkapásokról, a rendőrterrorról, a lovasrohamról, a kardlapozásról, a szemkilövetésekről? Demokrataként, az emberi jogokért aggódva akkor miért nem jutott eszébe diktatúrát emlegetni? Egy utcai demonstráció, békés, 56'-ra emlékezők rendőri szétverése az smafu, az belefért?

Csak egy ártatlan kis életrajzi kitérő: Koncz Zsuzsa 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején Kossuth-díjat vett át.

Ilyen ez a rettenthetetlen, szólásszabadság-tisztelő énekesnő. Régen a távolból figyelt, a Gyurcsány-kormány terrorja alatt hallgatott, most meg farkast kiált.

De térjünk csak vissza az általa emlegetett rémhírterjesztők elleni eljárásokra. A valóság az, hogy végül a "diktatúra" ügyészsége megalapozatlannak találta velük szemben a vádakat. Tehát semmilyen jogi következménye nincs az ellenzéki véleménynyilvánításnak. Tényleg dühöng a despotizmus!

Különös, hogy mindez a Koncz-interjúból kimaradt. Úgy tűnik, a baloldali sajtó és Koncz is a Kádár-korszakban ragadt.

Pindroch Tamás