Velekei László lesz július 1-től a Győri Balett új igazgatója

Velekei László ARCKIFEJEZÉS FOTÓ KÉPKIVÁGÁS koreográfus Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré mosolyog SZEMÉLY
Eger, 2017. február 20. Velekei László koreográfus az Anna Karenina című romantikus táncjáték próbáján az egri Gárdonyi Géza Színházban 2017. február 20-án. A Lev Nyikolajevics Tolsztoj azonos című regénye alapján írt táncdarabot február 24-én Egerben, február 26-án a fővárosi Müpában mutatják be a Budapest Táncfesztivál keretében. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Július elsejétől Velekei László jelenlegi művészeti vezető lesz a Győri Balett új igazgatója, miután a társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejár és nem pályázott újra a pozícióra. Az új igazgató megbízólevelét szerdán adta át Győr polgármestere.
Vágólapra másolva!

Velekei László elmondta, hogy

pályázatának mottója a tradíció és innováció volt,

mert a társulatnak az elmúlt negyven évben szerzett értékeit szeretné felhasználni abban a megújulásban, amelyet a kor megkíván.

A jövőben szeretnék a fiatalokat hangsúlyosabban megszólítani, a marketingstartégiával pedig aktívabb közönséget szeretnének kialakítani - tette hozzá.

Felidézte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly decemberben írt ki pályázatot az igazgatói posztra, amelyre januárban adta be szakmai munkáját, egyedüli pályázóként. A szakmai meghallgatás után már csak arra vártak, hogy a márciusi győri közgyűlés is elfogadja a szakmai grémium döntését. Az koronavírus-járvány miatt azonban ez elmaradt, ezért kérték meg a polgármestert, hogy még az évad vége előtt fogadja el a testület döntését.

Kiss János emlékeztetett arra, hogy már öt évvel ezelőtt elhatározta, nem adja be pályázatát 2020-ban, mert Velekei Lászlót szeretné igazgatónak. Az elmúlt öt évben erre készültek mind a ketten -

fogalmazott.

A következő egy évben marad a társulatnál, segíti az új igazgató munkáját és szervezi a Magyar Táncfesztivált. "Mi egy család vagyunk, csak már nem én leszek a családfő" - mondta, hozzátéve, hogy eddig is az élete volt a Győri Balett és ez nem fog megváltozni.

Velekei László Forrás: MTI/Komka Péter

A városnak szüksége van a folytonosságra és ezt Velekei László tudja biztosítani, támogatja őt Kiss János mellett az egész társulat is - hangsúlyozta Dézsi Csaba András polgármester. Fantasztikusnak nevezte, hogy

Kiss János nem csak kinevelte az új igazgatót, hanem segíti a munkáját a jövőben is.

Hangoztatta, hogy Kiss János példa lehet mindenkinek, mert azzal a döntésével, hogy nem pályázik újra az igazgatói posztért, nem a saját szakmai pályafutását tette előtérbe, hanem a társulat sorsát. Kevés ilyen példa van előttünk - fogalmazott.

A Győri Balett tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját. Kiss János alapító tagja volt a társulatnak, 1991 szeptembere óta vezetője is. Velekei László Markó Iván és Kiss János után a harmadik igazgatója lesz a társulatnak.