Világszerte elérhető lesz a Müpa Wagner-fesztiválja

2020.05.22. 16:37

Világszerte elérhető lesz a Müpa Wagner-fesztiválja: a teljes Nibelung gyűrűje-tetralógiát, továbbá A nürnbergi mesterdalnokok-at, A bolygó hollandi-t és a Tannhäuser-t bemutató virtuális fesztivállal várják a nézőket június 18. és 27. között a Müpa Home közvetítéssorozat részeként.

Világszerte elérhető lesz a Müpa Wagner-fesztiválja, amit idén június 18. és 27. között tartanak. A nézők a Müpa Home közvetítéssorozat részeként láthatják a fesztivál előadásait. A Müpa Richard Wagner születésének évfordulóján, május 22-én jelentette be, hogy a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok archívumából. Az online közvetítések a Müpa Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján és a Müpa Home oldalán érhetők el.

A Budapesti Wagner-napok története 2006-ban két Parsifal-előadással kezdődött. Az elmúlt másfél évtizedben a teljes bayreuthi kánon mind a tíz operájával találkozhatott a közönség, 

a fesztivál a világ legnevesebb Wagner-énekeseit vonultatja fel évről évre.  Az idei Budapesti Wagner-napokon rendhagyó módon a közönség saját otthonában láthatja A nibelung gyűrűje Hartmut Schörghofer rendező által megalkotott, 2015-ben és 2016-ban HD-minőségben rögzített négy előadását, A nürnbergi mesterdalnokok Michael Schulz rendezte produkciójának 2013-as premierjét, A bolygó hollandi Kovalik Balázs-féle változatának 2015-ös bemutatóját és a Matthias Oldag által színpadra állított Tannhäuser-t 2018-ból.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója szerint az online tér jó alkalmat kínál arra, hogy azok is bepillanthassanak Wagner zenei univerzumába, akik eddig nem találkoztak ezekkel a művekkel. „S bár a Budapesti Wagner-napok összetéveszthetetlen hangulatát élőben érdemes megtapasztalni, a közvetítések során a mozgókép műfajának köszönhetően új árnyalatokkal és nézőpontokkal gazdagodhat az élmény” – mondta a vezérigazgató. A regisztráció nélkül megtekinthető felvételeket a Müpa földrajzi korlátozás nélkül közvetíti  magyar nyelvű feliratozással, angol – A nürnbergi mesterdalnokok esetében német – nyelvű feliratozás a Müpa angol nyelvű honlapján érhető el. Az intézménynek célja az is, hogy a Wagner-napok törzsközönsége mellett a világ minden pontjáról új rajongókat szerezzen a budapesti eseménynek.

további tartalmak a rovatból