A liberalizmus diszkrét bája is jön a Nemzetiben

Nemzeti Színház, épületfotó, városkép
Budapest, 2019. február 24. A Nemzeti Színház épülete a főváros IX. kerületében, a Bajor Gizi parkban. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Kilenc bemutatóval készül a Nemzeti Színház a következő évadra, közöttük olyan klasszikust láthat majd a közönség, mint Shakespeare Rómeó és Júliája Vidnyánszky Attila rendezésében, vagy Csehov: Ivanov című darabja Szász János rendezésében - Trill Zsolt címszereplésével -, de bemutatják Bulgakov A Mester és Margaritáját is, amelyet Aleksandar Popovski rendez majd. Az első bemutató szeptemberben Márai Sándor: A kassai polgárok című előadása lesz Szabó K. István rendezésében, ezt követi majd Szilágyi Andor: Leánder és Lenszirom című mesejátéka, amelyet a legkisebbeknek ajánl a színház. Bemutatják Móricz Zsigmond: Forró mezők című darabját, ami a mostani évad utolsó előadása lett volna, de a járvány miatt elmaradt. Jövőre tervezik A liberalizmus diszkrét bája című előadás bemutatóját Vidnyánszky Attila rendezésében. Szabó Magda: Az ajtó című regényének adaptációját is láthatják a nézők 2021-ben, amelyet a nagy svéd rendező, Eirik Stubo rendez majd, végül Rátóti Zoltán rendezésében Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem című darabját, amelyben Blaskó Péter és Bánsági Ildikó játsszák majd a főszerepet.
Vágólapra másolva!

Ragaszkodnak a színházhoz a nézők

Szokatlanok a körülmények, de már az is nagy öröm, hogy az új évad bemutatóiról beszélhetünk – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a jövő évad bemutatóiról szóló sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: nagyon kevés néző kérte vissza az eladott jegyek árát, ez pedig azt bizonyítja, hogy az emberek szeretik a Nemzeti Színházat, ragaszkodnak a színházukhoz.

– mondta az igazgató.

Nemzeti Színház-sajtótájékoztató: Szász János és Vidnyánszky Attila Fotó: Polyák Attila - Origo


A színházban nyáron elkezdődnek a próbák – két szeptemberi bemutatóra készülnek: Márai Sándor: A kassai polgárok című darabját és Szilágyi Andor: Leánder és Lenszirom című előadását próbálják a színészek. Az igazi visszatérés akkor valósul meg, ha végre közönség előtt játszhatnak a színészek a színpadon – emelte ki Vidnyánszky Attila. Köszönetet mondott az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, akik a frontvonalban dolgoztak az elmúlt hetekben. A Nemzeti Színház gyűjtéseket szervezett és ajándékcsomagokat készített nekik, és el is juttatták az ajándékokat a nővéreknek, orvosoknak.

Nemzeti Színház: megújul a nagyszínpad Fotó: Polyák Attila - Origo


Arról is beszélt, hogy a Wass Albert művei alapján készült Tizenhárom almafa című előadást mindössze kétszer tudták játszani a karantén előtt, a Forró mezőket pedig egyszer sem – ezek a darabok természetesen láthatók lesznek az új évadban is.
A Nemzeti Színház szlogent is váltott – mondta az igazgató. Az új szlogen:

Nemzeti Színház. A nemzet színháza.


„Megért arra a színház, hogy a Nemzet színháza legyünk. Van ebben egyfajta jel és szimbólumérték. Az a hihetetlen munka, amelyet házon kívül és belül végeztünk, beérett. Rendszeresek a vidéki előadások, a határon túli jelenlétek, a nemzetközi megnyilvánulásaink, nyitunk minden társadalmi réteg felé: nemzetiségi kisebbségek fesztiválját rendezünk, megtartjuk a fogyatékkal élők világnapját, ápoljuk a roma holokauszt emlékezetét, felpezsdítettük a pajtaszínházi mozgalmat, és még sorolhatnám. Ezeken kívül új programmal jelentkezünk: a Szia, színház projekttel, amely egy csodálatos ifjúsági alkotóműhely lesz, ahol gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokkal foglalkozunk majd egész évben."
Vidnyánszky Attila arról is beszélt, hogy az évad egyik hatalmas sikerének tartja a Déryné Program elindítását.

„Több mint négyszáz produkció adta be jelentkezését, és szintén több mint négyszáz település regisztrált, hogy fogadnák az előadásokat"

– mondta.

Nemzeti Színház-sajtótájékoztató, Trill Zsolt, Szász János, Vidnyánszky Attila Fotó: Polyák Attila - Origo


Sikerült megszerezni a Színházi Olimpia szervezési jogát is 2023-ra, amely óriási dolog – a világ legjelentősebb színházi szakembereiből álló csoport döntött úgy, hogy a Nemzeti Színház méltó a rendezvény megszervezésére.
A MITEM-et, vagyis a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót viszont szeptemberről jövő áprilisra teszik át.
„Rengeteg a bizonytalanság, ezért döntöttünk így. Foghíjas, méltatlan körülmények között megrendezett színházi találkozónak nem sok értelme van" – mondta Vidnyánszky Attila.
Arról is beszélt, hogy szeptemberben új függönye lesz a Nemzeti Színháznak: a trianoni évforduló kapcsán hatvannégy tájegység hímző asszonyai varrják most is a függönyt, amely szimbolikus gesztusként kerül fel a nagyszínpadra.

A nagyszínpad

Az első bemutató a nagyszínpadon Shakespeare: Rómeó és Júliája lesz Vidnyánszky Attila rendezésében.
„Csaknem harminc éve rendeztem utoljára Shakespeare-t. A Szentivánéji álmot vittem színpadra. Azóta tolom magam előtt a Shakespeare-műveket, de mindig tudtam, hogy a Rómeó és Júliát fel szeretném venni a repertoárunkba. Boldog vagyok, hogy megrendezhetem az előadást. Ebben a jelenlegi, rendkívüli időben még tisztábban látszik, hogy igazi nagy szenvedélyekről érdemes szólnunk, mert ezek nem vesztik érvényüket. Egyszerűen csak mesélni a győzedelmes költészet nyelvén az ifjúság lázáról, a szerelemről mint legcsodálatosabb ajándékról, és annak elpusztíthatatlanságáról. A gravitáció törvényei nem vonatkoznak az igaz szerelemre, azt nem tudja elnyomni, sárba rántani a világi acsarkodás sem, túllép minden félelmen, és minden köteléktől szabadon összeköti az eget a földdel" – mondta Vidnyánszky Attila.

Nemzeti Színház-sajtótájékoztató, Vidnyánszky Attila, mellette Udvaros Dorottya Fotó: Polyák Attila - Origo

Júlia szerepében Szász Júliát - a Nemzeti Színház társulatának új tagját -, Rómeó szerepében pedig Herczegh Pétert láthatjuk majd.

Nemzeti Színház-sajtótájékoztató: Szász Júlia és Herczegh Péter Fotó: Polyák Attila - Origo

2021-ben mutatják be A liberalizmus diszkrét bája című darabot. A Vidnyánszky Attila által megálmodott alkotás forrásai három nagy mű erkölcsi, képi és tartalmi indítékára támaszkodnak. Az első Dante pokla (Isteni színjáték), a második Petronius Satyriconja, a harmadik pedig a már címében is rokon, Luis Bunuel által rendezett film: A burzsoázia diszkrét bája.

Szintén 2021-ben mutatják be Bulgakov: A Mester és Margarita című művét, amelyet Aleksandar Popovski rendez majd. A Mester és Margarita című regény, annak ellenére, hogy a XX. század 30-as éveiben, Sztálin vaskezű uralkodásának ideje alatt írta Bulgakov, csak a 70-es években jelenhetett meg teljes terjedelmében, hiszen amennyiben a regény a titkosrendőrség kezére kerül, az valószínűleg az író, Mihail Bulgakov vesztét okozta volna. Vidnyánszky Attila azt mondta: évek óta készülnek arra, hogy bemutassák a darabot, és Popovski személyében megtalálták azt a rendezőt, aki színpadra tudja állítani ezt a gigantikus művet. Aleksandar Popovski az egyik legkeresettebb közép-európai rendező.

Nagy klasszikus, mesejáték és szerelmi dráma a kisszínpadokon

A tervek szerint a 2020/2021-évadban elsőként Márai Sándor: A kassai polgárok című művét mutatják be szeptemberben Szabó K. István rendezésében. Az online próbák már elkezdődtek, de a rendező azt mondta: a személyes találkozásokban, próbákban hisz, és akkor indul el az igazi munka, ha a színpadon próbálhatják a darabot. Kiemelte: a művet a 21. századi néző türelméhez kell alakítani, ugyanis felgyorsultak a reflexeink, a dráma ideje is megváltozott. Nem lehet úgy fogalmazni a színpadon, mint ötven évvel ezelőtt.

Nemzeti Színház-sajtótájékoztató Fotó: Polyák Attila - Origo

Szintén szeptemberben mutatják be Szilágyi Andor: Leander és Lenszirom című darabját, amelyet Márkó Eszter rendez majd. A mesejáték a legkisebbeknek szól, olyan előadást szeretnének létrehozni, amely egy életre ott marad majd a gyerekek lelkében.

A darabot a Csongor és Tünde óta írt legszebb magyar tündérmeseként emlegetik.

Szilágyi Andor így nyilatkozott a Leánder és Lenszirom egyik színházi bemutatója kapcsán: „Olyan klasszikus mesei történetet szerettem volna írni, amely minden szempontból tanulságos. Van benne hős, akivel együtt tudunk érezni, antihős, aki „közutálatnak" örvend, számos fő- és mellékszereplő, akik olyan emberi értékekre világítanak rá, amelyeket meg lehet szerezni és el lehet veszíteni."

Nemzeti Színház-sajtótájékoztató: Szász János Fotó: Polyák Attila - Origo

Novemberben Csehov: Ivanov című darabját viszi színpadra Szász János. A címszerepben Trill Zsoltot láthatjuk majd.

Nemzeti Színház-sajtótájékoztató: Trill Zsolt Fotó: Polyák Attila - Origo

Több Csehov-drámát rendezett már Szász János, de az Ivanovot először állítja színpadra. Számára is megfejtendő titok, a társulattal közösen végigjárt különleges érzelmi-spirituális utazás Csehov drámájának színpadra állítása, amelynek végén Ivanov összetett személyiségén keresztül tanúi lehetünk egy értelmiségi bukásának, és talán közelebb jutunk annak a megértéséhez, hogy mit is jelent ez a szó: ember. Szász János a sajtótájékoztatón elmondta: úgy látja, a karanténhelyzet, az elgondolkodás és bezártság jól hatott a munkára, sokkal bátrabbá és őszintébbé teheti az embert. Azt is hangsúlyozta, hogy nagyon szeret a Nemzeti Színházban dolgozni.

Nemzeti Színház-sajtótájékoztató: Udvaros Dorottya

Fotó: Polyák Attila - Origo


Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változata 2021-ben Eirik Stubo rendezésében lesz látható, aki videóüzenetében nagy feladatnak nevezte a történet színpadra állítását. Megjegyezte, hogy a regény kiváló alapanyag egy színházi előadáshoz. A főszerepet alakító Udvaros Dorottya kiemelte: a sokrétű történetben két ember között mély érzelmi kötődés alakul ki, amit izgalmas lesz a színpadon ábrázolni. „Egy színész számára ez egy olyan feladat, amibe érdemes „belehalni"" – fogalmazott a színésznő.
Eirik Stubø, az egyik legjelentősebb skandináv rendező az elmúlt évadban a Médeiát rendezte a Nemzeti Színházban, Szűcs Nelli címszereplésével.

A jövő évad utolsó bemutatója 2021-ben Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem című darabja lesz, amelyet Rátóti Zoltán rendez majd, és a főszerepben Blaskó Pétert és Bánsági Ildikót láthatjuk majd.