Szabadtéri Trianon-kiállítást szervez a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2020.05.26. 11:14

Szabadtéri kiállítással emlékezik meg június 4-étől a trianoni békeszerződés aláírásának centenáriumára a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum szabadtéri kiállítással emlékezik meg június 4-étől a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára. Szakál Veronika történész, a kiállítás kurátora azt mondta, hogy a tárlaton – amelyet a békési megyeszékhely Trianon terén és a múzeum kerítésén rendeznek meg – tablókat állítanak ki, amelyeken felelevenítik a Trianonhoz vezető út előzményeit. A békeszerződés aláírásának máig viták középpontjában álló helyéről, azaz a Kis- és a Nagy-Trianon-palotáról is szót ejtenek, és bemutatják a szerződés tartalmát, hatásait is.

A kurátor azt is elmondta, hogy a múzeum gyűjteményében van két fotó, amely Békéscsaba főterén a magyar és a román hadsereget ábrázolja, ezzel a román megszállást, mint előzményt mutatják be. Több eredeti tabló is fellelhető a helytörténeti gyűjteményben, ami a szerződés aláírását követően bemutatta, hogyan csökkent le Magyarországon az ipari termelés, a széntermelés, a bortermés vagy az állatállomány. Emellett a szerződés aláírását követően fellángoló revizionista szemléletet is bemutatják plakátokkal. Szakál Veronika elmondta, hogy bár a múzeum egyelőre zárva tart a koronavírus-járvány miatt, az intézmény méltóképpen szeretett volna megemlékezni a centenáriumról.

Az 1920. június 4-én a Nagy-Trianon-palotában aláírt békeszerződés új határok közé szorította Magyarországot. A történelmi Magyarország területének kétharmad részét elcsatolták, a mintegy 282 ezer négyzetkilométer területből 93 ezer, a 20,8 millió lakosból 7,6 millió maradt. Békés vármegye, amely egykor az ország közepén helyezkedett el, a keleti határ szélére került. Június 4. 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja, 2020 pedig a Nemzeti Összetartozás Éve.

további tartalmak a rovatból