Eredeti Asterix-rajzokat árvereztek el több tíz millióért

Albert Uderzo, francia képregényrajzoló és -író
(FILES) In this file photo taken on March 25, 2015 French cartoon artist Albert Uderzo poses with people dressed as Asterix (R) and Obelix during a press conference at the Monnaie de Paris where a new series of twelve coins illustrated with Asterix designs entitled "Asterix and the values of the Republic" was presented. - Uderzo died aged 92 on March 24, 2020, his family announced. (Photo by PATRICK KOVARIK / AFP)
Vágólapra másolva!
Albert Uderzo, az Asterix-képregények márciusban meghalt alkotójának négy eredeti rajzát árverezték el Párizsban.
Vágólapra másolva!

Párizsban kedden elárverezteék Albert Uderzo, az Asterix-képregények márciusban meghalt alkotójának négy eredeti rajzát. Az aukciót kedden rendezték az Hopitaux de Paris - Hopitaux de France (Párizs kórházai - Franciaország kórházai) alapítvány javára. A szervező Artcurial az intézményeket és dolgozóikat fogja támogatni a befolyt pénzzel.

A négy rajz közül kettő az Asterix-sorozat egy-egy fejezetéből, az Obelix keresztes hadjáraton, valamint az Asterix és Maestria címűből származott. Az elsőt 95 ezer euróért (33,1 millió forint), a másodikat 80 ezerért vitte el a győztes licitáló.

Meghalt az Asterix és Obelix képregények alkotója

92 éves korában meghalt az Asterix és Obelix képregények írója és rajzolója, Albert Uderzo. Életének 93. évében meghalt az Asterix és Obelix képregények alkotója. Albert Uderzo családja keddi közlése szerint Párizs elővárosában, Neuillyben, álmában halt meg szívinfarktus miatt. Veje, Bernard de Choisy elmondta, Uderzo az elmúlt hetekben már nagyon fáradékony volt.

A további rajzok közül az egyik, az Umpapa-füzetek egy képe 65 ezer, a másik, a Tanguy und Laverdure-sorozat egy oldala 150 ezer euróért kelt el. Uderzo özvegye, Ada és lánya, Sylvie szerint az aukció összhangban volt a meghalt művész gondolataival. A világjárvány nagyon megrendítette Uderzót. A rajzoló március 24-én, 92 éves korában halt meg szívrohamban.