Kincskeresés, interaktív vulkánshow és látványetetések a pünkösdi hétvégén

2020.05.30. 14:02

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik az ország tíz nemzeti parkjának valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint az Aggteleki Nemzeti Park gyereknapot tart vasárnap a 2016-ban Magyarország legjobb tanösvényének választott Kincskereső játékösvényen.

Aggteleki Nemzeti ParkForrás: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága

A Balaton-felvidéket választók erdőkerülő geotúra részeként fedezhetik fel szombaton az országban egyedülálló szentgáli tiszafás erdő titkait, a Bükki Nemzeti Park pedig egészen június hetedikéig naponta tematikus szakvezetésekkel ünnepli az Európai Geoparkok Hálózata alapításának 20. évfordulóját, és 

június elsején interaktív vulkánshow-val csatlakozik az Európa-szerte megrendezett Vulkánnaphoz. 

Jelvénygyűjtő túrát tart a Duna-Dráva Nemzeti Park, Gyurgyalagok a pusztán címmel szombaton, míg a Duna-Ipoly Nemzeti Park tanösvénytúrán mutatja be a Turjánvidék lápréteit, ligeterdeit. Ugyanitt lesz ürgeles, és az állatok esti hangjait is meghallgathatják a kócsagok birodalmában.

Bükki Nemzeti ParkForrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A híres Kilenclyukú híd szomszédságában is gyereknapot tartanak, a Hortobágyi Vadasparkban a 16 évnél fiatalabbak ingyenesen vehetnek részt az extra szafarin vasárnap. 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park szervez pünkösdi kenu- és kerékpártúrát, 

de az ornitológiát kedvelők jelentkezhetnek madármegfigyelésre is a Fertő szikes tavai mentén.

Gyereknapi programkavalkád várja a kis- és nagyobb gyerekeket vasárnap Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban állatbemutatókkal, látványetetésekkel, pónilovaglással, szabadtéri népi játékokkal és sok más meglepetéssel.

Duna-Dráva Nemzeti ParkForrás: Schulcz Andrea/Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Péteri-tóra invitálja a kimozdulni vágyókat, ami a fészkelési időszakban mutatja a legizgalmasabb arcát. Récefélék, gázlómadarak csapatai lepik el ilyenkor a területet, de megpillanthatják a fenséges rétisast is.

Egyebek mellett az épített örökség csodáival várja a vendégeket Szalafő, az Őrségi Nemzeti Park a szerek csodálatos világába kalauzolja a látogatóit. 

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes mesélő épületei között szombaton még a hagyományos korongozást is kipróbálhatják. 

A pünkösdi hosszú hétvégén széles programkínálattal készülnek Magyarország állami erdészetei is, ismét látogathatók az erdei iskolák, az arborétumok, a füvészkertek, és a vadasparkok, valamint újra megnyitották kapuikat a turisztikai és látogatóközpontok, az erdei szálláshelyek, és a kisvasutakon is lehet utazni a szükséges járványügyi intézkedések betartása mellett.

Budakeszi VadasparkForrás: Budakeszi Vadaspark/Facebook

Kinyitott a többi közt a Budakeszi Vadaspark, a Szombathelyi Erdőgazdaság kezelésében lévő Jeli Arborétum, a Pilisi Parkerdőben a visegrádi Fellegvár, a Kecskeméthez közeli Vackor Vár Erdei Iskola, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja, a Pécshez közeli Mecsextrém Park, valamint a Szilvásváradi és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút is szállítja az utasokat.