Igor Levit német-orosz zongoraművész majdnem 16 óra játék után befejezte 20 órásra tervezett online zongoramaratonját. A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni szombattól, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.

Az 1893-ban alkotott mű kottája egyetlen oldalon elfér, ugyanis csupán egy téma két variációja, az utasítás szerint azonban ezt 840-szer kell ismételni. Előadása így lényegesen meghaladja egy átlagos koncert idejét.

A mű címének jelentése bosszúságok.

A Vexations hossza azonban engem nem kínoz, nem okoz bosszúságot, számomra éppen a csend és alázat gyakorlását jelképezi

- mondta Levit.

A berlini B-Sharp Stúdióban szombat délután 2 órakor kezdődött koncertet többek között a zongorista Instagram- és Facebook-oldalán lehetett követni. Levit majdnem 16 óra játék után vasárnap reggel 5:30-kor,

az utolsó billentyű leütése után a zongorára borult, majd fölállt és visszavonult.

Valamivel később a Twiterre ezt írta:

Kész. Elintézve. Boldogan. Hála. Öröm.

Kezei még órákkal később is a darabot zongorázták, mint írta, a 1217. ismétlésnél tart.

A 30 éves Levit június 5-én és 6-án Bécsben a Konzerthaus Mozart-termében lép fel a Bécsi Szimfonikusokkal. Mindkét nap két-két koncertet adnak, ezekkel nyit újra a bécsi intézmény a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítését követően.