8 ezer verset írtak a Kossuth Rádió és a Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatára

2020.06.02. 15:04

Nagyjából 6 ezer levél és 8 ezer vers érkezett az Együtt a versben pályázatra, amelyet a Kossuth Rádió, a Magyar Írószövetség és a Petőfi Irodalmi Múzeum indított április 11-én.

A magyar költészet napján, április 11-én indította Együtt a versben elnevezésű pályázatát a Kossuth Rádió, a Magyar Írószövetség és a Petőfi Irodalmi Múzeum, hozzájuk csatlakozott az Anyanyelvápolók Szövetsége is. A pályázatra körülbelül 6 ezer levél és 8 ezer vers érkezett. Az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyik fődíjasa az amatőr kategóriában Fogarasy Attila lett, akinek verseit Turi Bálint színművész mondja majd el. A másik díjnyertes Nagy Ildikó Marosvásárhelyről, az ő verseit Kubik Anna tolmácsolja. Díjazott lett még Kuklis Gergely, Mosoni Viktor és Vitéz Kata. Velük és verseikkel szintén találkozhatnak majd a hallgatók a különböző műsorokban.

Megmozdult a fél világ, érkezett levél egyebek mellett Ausztráliából, Németországból és a Kárpát-medence országaiból – mondta a Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió programfőtanácsadója. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta, hogy nagyon nehéz dolguk volt, de örül annak, hogy az amatőrök között is talált jó néhány tehetséget. Az Írószövetség száz-százezer forintos nyereményt ajánlott fel a profik kategóriájában. A győztes Szondi-Adorján György és Farkas Gábor lett. Rajtuk kívül Zsille Gábor, Czigány György, Filip Tamás, Regős Mátyás, Veres Tamás, Lázár Balázs, Simon Adri, Suhai Pál, Bodor Gergely és Lajtos Nóra saját hangon mondják majd el verseiket a Kossuth Rádió Vers napról napra című műsorában.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége ötven-ötvenezer forintot ajánlott fel két amatőr alkotónak, Fogarasy Attilának és Bartalovits Zoltánnak. Vitéz Katát, a mezőny egyik legfiatalabb, hetedik osztályos indulóját huszonötezer forinttal jutalmazzák. A nyerteseket a Petőfi Irodalmi Múzeum még ebben az évben Kárpát-medencei bemutatkozó körútra viszi. A pályázat kiírói profi és amatőr kategóriában vártak olyan alkotásokat, amelyek a járvány idején, négy fal között születtek és amelyek pozitív kicsengéssel a kiutat keresték a szörnyű helyzetből.

további tartalmak a rovatból