Exkluzív online előadásra készül a Budapesti Operettszínház: Cári Tibor és Dolhai Attila Szétszakítottak című musicaljét négy részben, június 4-én, 5-én, 6-án és 7-én, 16 óra 30 perces kezdettel mutatják be a színház Facebook-oldalán. A Kiss-B. Attila főigazgató, Pfeiffer Gyula főzeneigazgató és Apáti Bence balettigazgató vezette új Operettszínház a Szétszakítottak című musicallel készül a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára.

Különleges Trianon-előadásra készül a Budapesti Operettszínház. A társulat művésze, Dolhai Attila Cári Tibor zeneszerzővel készített musicalt Szétszakítottak címmel a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára. Az Operettszínház főigazgatója, Kiss-B. Atilla a fekete-fehér filmről azt mondta, „a keserédes, groteszk, másutt vicces történet egy család életén keresztül ábrázolja a nemzeti tragédiát. Az előadás nem lamentáció, inkább felütés.” A film különlegessége, hogy megvalósítását minden résztvevő művész otthonról oldotta meg. Dolhai Attilának – aki a szövegkönyv és a dalszövegek szerzője is – Pintér Tamás történész-levéltáros, a Károli Gáspár Református Egyetem BTK Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza, valamint Danku István, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium tanára és vegyeskarának karnagya volt segítségére a történelmi helyszínek és események pontos meghatározásában. A darab alapját pedig Dér Zoltán kordokumentumként szolgáló önéletrajza képezi. 

A történet az első világháború végét és az azt követő időszakot öleli fel. Középpontjában egy három fiút nevelő temesvári értelmiségi család élete áll. Dér Zoltán és családja sorsát egy kerettörténetbe ágyazva ismerhetjük meg. A mű elején és végén megjelenik Zoltán és Ibolya fia, Dér Tamás történész, kutató. Édesanyja, Ibolya, felesketi, hogy megtalálja testvérének sírját, és emléket állít neki. A történet végén pedig a történész Dér Tamás egy rendhagyó történelemórát tart a Sacra-zonában diákjainak, akik megpróbálnak értelmet adni az elesett katonák áldozatának és a megcsonkított országnak.

„Trianon tragikus hatása generációkon át mind a mai napig érezhető. E sokkoló történelmi esemény feldolgozatlan trauma a magyarság számára. Sok adatot, történelmi helyszínt ismerünk. És a számok és adatok bár sokkolóak, de szárazak és távoliak. Mi az, ami segíthet az egyes embernek a mélyebb megismerésben, feldolgozásban? Feltevésem szerint, ha többet tudnánk a hétköznapi ember életéről, talán mélyebben megélhetnénk érzéseiket, döntéseiket” – mondta Dolhai Attila, akinek hitvallása: gyógyírunk és feladatunk az emlékezés. Míg emlékezünk, a békét őrizzük.A Szétszakítottak szereposztása: Janza Kata, Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Homonnay Zsolt, Mészáros Árpád Zsolt, Dolhai Attila, Sándor Péter, Földes Tamás, Bálint Ádám, Csuha Lajos, Jantyik Csaba, Melis Gábor, Imre Roland, Pesák Ádám, Nagy Enikő, a Madách Színház művésze, valamint Kővári Samu, Pintér Janka és Mészáros Bendegúz.