Az év utolsó napjára halasztotta a 2020/21-es évada kezdetét a New York-i Metropolitan (Met), a világ egyik vezető operaháza a koronavírus-járvány miatt.

A koronavírus-járvány miatt három hónappal eltolja következő, 2020/21-es évadának kezdetét a Metropolitan Opera. A háromhónapos halasztás mellett az operaház tervezi egyes előadások időtartamának lerövidítését is. A teljes őszi szezon elmaradása miatt viszont pótlólagos időpontok kitűzését tervezik 2021 februárjára. Az új évadot szilveszter este kezdik egy különleges gálával, amelynek részleteit később dolgozzák ki – mondta Peter Gelb főigazgató, aki szerint az operaház műsortervének „óriási szervezési bonyolultsága miatt” nem maradt más választása, mint az őszi előadások lefújása. Gelb szerint lehetetlen megkezdeni az operaszezont szeptemberben a távolságtartási előírások közepette. „A társadalmi távolságtartás és a nagyopera egyszerűen nem egyeztethető össze” – mondta a főigazgató, aki hozzátette azt is, hogy itt nemcsak a közönségről van szó, hanem a társulat egészségéről is. A Metropolitan Operaházban nem lehet elhelyezni egy zenekart egy árokban, intim közelségben a szereplőkkel és a kórussal a színpadon – mondta Gelb. 

A halasztás miatt pótlás nélkül lefújták Giuseppe Verdi Aida című operájának előadását, amellyel szeptember 21-én indult volna az új évad, és elmaradnak Szergej Prokofjev A tüzes angyal című operájának előadásai is, amelyek november 12-én kezdődtek volna. A Varázsfuvola és a Don Giovanni 2021-re tervezett előadásait megtartják, de a már korábban látott rendezésben, a tervezett négy premierről, köztük a Don Giovanni-előadásáról a belga Ivo van Hove rendezésében, lemondanak.

Elmarad az a három őszi előadás is, amelyet az operaház online programja, az egyes filmszínházakban világszerte elérhető The Met: Live in HD számára rögzítettek volna. Az új körülményekhez igazodva megpróbálnak lerövidíteni egyes, különösen hosszú előadásokat, Händel Julius Caesar című operáját például a szokásos háromfelvonásos, 4 és fél órás helyett kétfelvonásos, 3 és fél órás változatban tartják meg. Az új évad kezdetének elhalasztása miatt az Egyesült Államok legnagyobb előadóművészeti intézményének dolgozói maradnak kényszerszabadságon még hónapokig. A Met idő előtt, már március 11-én befejezte az előző évadot a New Yorkban elrendelt járványügyi rendszabályok miatt.

Az immár több mint kilenchónapos kényszerszünet, amely az eddigi leghosszabb a – 3800 férőhelyes Lincoln Centerben működő, – 137 éves társulat történetében, csaknem 100 millió dollár bevételtől fosztja meg, és megingatja pénzügyi stabilitásában az operaházat. New York városa a tervek szerint már június 8-tól életbe lépteti a járványügyi lazítások első szakaszát, de az nem vonatkozik az élő előadóművészeti produkciókra. A színházak és a koncerttermek csak a lazítás végső, negyedik fázisában kezdhetik meg működésüket, és annak időpontja még nem ismert. Peter Gelb főigazgató reményét fejezte ki, hogy decemberre megszületik "az orvosi megoldás" a koronavírus-válságra, lehetővé téve az operaház újraindulását.