71 éves korában meghalt Szegvári Menyhért Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja.

A teátrum közleményében emlékeztetett, hogy Szegvári Menyhért a pályát 1972-ben kezdte a Pécsi Nemzeti Színháznál, amelynek később főrendezője lett, majd a József Attila Színházhoz szerződött, 1994-től nyugdíjba vonulásáig az egri Gárdonyi Géza Színház társulatában dolgozott.

Emlékezetes rendezései sorát talán fel sem lehet sorolni. Munkája elismeréseként 1989-ben Jászai Mari-díjat kapott. 71 éves volt - írják.

Rendezett Shakespeare- és Háy János-darabot is

Pályafutása során

57 darabban szerepelt színészként és 107 előadást rendezett. Igazi színházi mindenevő volt, repertoárján szerepelt a klasszikusoktól a modernig, a drámától a zenés darabokig minden. Rendezett többek között Shakespeare-t, Schillert, Brechtet, Beckettet, Mrozeket és Ionescu-t, Heltait, Márait, Spirót, Háy Jánost és Parti Nagyot. Játszott Caliban-t A viharban, Fortinbras-t a Hamletben, Bazarovot az Apák és fiúkban.

A magyar és nemzetközi színházi irodalom minden szegmensében otthonosan mozgott, számtalan sikeres rendezés és produkció kötődik a nevéhez.