Egyre több népszerű múzeum nyit újra Nyugat- és Dél-Európában

2020.06.07. 17:59

Megnyitott a madridi Prado, újra látogatható a versailles-i kastély, és a monte-carlói kaszinóba is visszatérhettek a játékosok a hétvégén.

A koronavírus-járvány miatt közel három hónapja bezárt múzeumok közül egyre több nyitja meg kapuit Nyugat-Európában is. A spanyol fővárosban szombaton fogadott először újra vendégeket a Prado, amely az 1936-39-es spanyol polgárháború óta nem volt zárva ilyen sokáig. Az 1800 látogató csak maszkban és testhőmérsékletének ellenőrzése után léphetett be a híres képtárba, hogy a kijelölt útvonalon haladva megcsodálja Velázquez, Goya, Rubens és Picasso mesterműveit.Madrid másik két vezető múzeuma, a Reina Sofia, ahol Picasso Guernicája látható, és a Thyssen-Bornemisza is kinyitott a hétvégén. 

Védőmaszkos és arcvédő pajzsos teremőr az Újraegyesülés című kiállítás sajtóbemutatóján a madridi Prado Múzeumban.Forrás: MTI/EPA/EFE/Ballesteros

A francia főváros egyik legkeresettebb látványossága, a versailles-i kastély is szombaton nyílt meg a közönség előtt. XIV. Lajos, a Napkirály 2300 szobás palotáját a kijelölt úton járhatják be a látogatók, akiknek kötelező a maszk viselése.

A versailles-i kastélyForrás: Takashi Images/Shutterstock

A kastélyt tavaly nyolcmillióan keresték fel, öt látogatóból négy külföldről érkezett. Míg korábban a napi látogatószám a húszezret is elérte, most legfeljebb ennek ötödét engedik be, hogy be tudják tartani a járvány miatti egészségügyi előírásokat.A híres monte-carlói kaszinó is fogadja már péntek óta a játékosokat. A játékasztalokat fertőtlenítették, a játékgépeket plexi elválasztókkal kerítették körbe, a krupiék maszkban és kesztyűben álltak munkába.
Boris Donskoff, a kaszinó ügyvezető igazgatója elmondta, hogy működésüket teljesen a járvány megkövetelte feltételekhez alakították át. Korlátozták a játékosok számát, a nyitvatartási időt megrövidítették és szigorú higiéniai intézkedéseket vezettek be. A játékasztalokat megfelelő távolságra helyezték el egymástól, hogy a személyzet és a játékosok is biztonságban legyenek, és a kártyákat is naponta megsemmisítik.